Μια σπουδαία παράσταση παρουσιάζει το Μουσείο Καζαντζάκη και η Περιφέρεια Κρήτης, με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη.
Πρόκειται για το έργο «Όφις και Κρίνο» στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, και ώρα 8.00 μ.μ. Η παράσταση είναι καθολικά προσβάσιμη, περιλαμβάνοντας ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία, υπέρτιτλους και νοηματική διερμηνεία για κωφούς και βαρήκοους.
Το Όφις και Κρίνο είναι το πρώτο λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη το οποίο γράφτηκε το 1905 και εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή, με αφιέρωση του συγγραφέα «Στην Τοτώ μου» [= Γαλάτεια Αλεξίου]. Έχει τη μορφή ημερολογίου και σ’ αυτό περιγράφονται οι νεανικές ανησυχίες του Καζαντζάκη για τη ζωή και τον θάνατο, τη γυναίκα και τον έρωτα. Πηγή έμπνευσης του βιβλίου ήταν η ερωτική ιστορία του Καζαντζάκη με την Ιρλανδέζα Καθλήν Φορντ.
Το έργο μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή από την Ηρώ Μπέζου και τον Χρήστο Θάνο.
Λίγα λόγια για το Έργο
Ένας ζωγράφος, λάτρης του ωραίου και της ηδονής, έχει απολαύσει ό,τι του προσέφερε η ζωή και σταδιακά κυριαρχείται από την ιδέα του θανάτου. Αποφασίζει ότι ο θάνατός του, όπως και η ζωή του, θα είναι συνδεδεμένος με τον έρωτα και την ομορφιά. Έτσι, καλεί την ερωμένη του και περνά μαζί της μια ερωτική νύχτα μέσα σ’ ένα δωμάτιο γεμάτο λουλούδια· το πρωί τους βρίσκουν νεκρούς από ασφυξία, ενώ η κάμαρα είναι πλημμυρισμένη με το άρωμα των λουλουδιών.
Σημείωμα σκηνοθέτη
Μια νύχτα τράβηξα από τη βιβλιοθήκη μου το «Όφις και Κρίνο», προσπαθώντας να θυμηθώ αν το είχα διαβάσει. Ξεφυλλίζοντας τις πρώτες σελίδες, συνειδητοποίησα πως όχι μόνο το είχα διαβάσει αλλά… το γνώριζα. Ήρθα αντιμέτωπος με λέξεις και φράσεις που είχαν τρυπώσει βαθιά μες στο ασυνείδητό μου και φάνταζαν ως μύχιες προσωπικές μου σκέψεις. Σκέψεις, όχι του συγγραφέα, μα ολόδικές μου. Ίσως τελικά και γι’ αυτό να μη θυμόμουν ότι το είχα διαβάσει. Γιατί αρνιόμουν να αποδεχτώ πως οι σκέψεις αυτές ήταν εμφυτευμένες και όχι αυθύπαρκτες. Την επόμενη μέρα, το έδωσα στην Ηρώ να το διαβάσει, πράγμα που έκανε το ίδιο κιόλας βράδυ. Η ταραχή της από το κείμενο υπήρξε τόσο κοινή με τη δική μου! Η συνέχεια ήταν αναπόφευκτη. Σε μία εβδομάδα είχαμε ξεκινήσει πρόβες…
Πληροφορίες παράστασης:
Ημέρα παράστασης: Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021
Ώρα Έναρξης παράστασης: 8.00 μ.μ
Διάρκεια: 65’ (χωρίς διάλειμμα)
Χώρος: Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου,
Πειραματική Σκηνή
Λεωφ. Νικολάου Πλαστήρα 49
Είσοδος Ελεύθερη με ατομικά δελτία εισόδου – Απαραίτητη η προκράτηση.
Δελτία θα διατίθενται στην ιστοσελίδα www.ticketservices.gr και μέσω τηλεφωνικών κρατήσεων στο 2810 741689.
Συντελεστές:
Κείμενο Νίκος Καζαντζάκης
Θεατρική προσαρμογή Ηρώ Μπέζου – Χρήστος Θάνος
Σκηνοθεσία – Μουσική Χρήστος Θάνος
Σκηνικά – Κοστούμια Γιώργος Λυντζέρης
Φωτισμοί Κώστας Μπεθάνης
Γραφιστικά Γιάννης Καρδάσης
Χειρισμός Ήχου & Φώτων Σωτήρης Δούβρης
Σενάριο Ακουστικής Περιγραφής Κερασία Μιχαλοπούλου
Χειρισμός Υπερτίτλων Χρίστος Παπαμιχαήλ
Υπηρεσίες Προσβασιμότητας liminal – πρόσβαση στον πολιτισμό
Παραγωγή Εμείς – Ομάδα Συλλογικού Πολιτισμού
Ερμηνεύουν Ηρώ Μπέζου, Χρήστος Θάνος
Διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ. Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής Μαρία Θρασυβουλίδη
Οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.
Πληροφορίες: 2810 741689 από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-17.00 και στο email info@kazantzaki.gr
Η παράσταση «Όφις και Κρίνο» παρουσιάζεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που ξεκίνησε το Μουσείο Καζαντζάκη για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο έργο του συγγραφέα αλλά και στις συλλογές του Μουσείου.
Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και το έργο «Καζαντζάκης για όλους: βελτίωση προσβασιμότητας στο Έργο του συγγραφέα και στο ομώνυμο Μουσείο», που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματός του για δράσεις μουσείων νεότερου πολιτισμού, και θα παρουσιαστεί αρχές του 2022. Το έργο, που περιλαμβάνει τη σχεδίαση και την υλοποίηση παρεμβάσεων και δράσεων οι οποίες θα κινούνται πέρα από το οπτικοκεντρικό χαρακτήρα του Μουσείου, θα διευκολύνει την προσβασιμότητα των επισκεπτών με ολική ή μερική απώλεια όρασης. Οι πρακτικές που θα εφαρμοστούν -οδηγός με ανάγλυφο χάρτη, δημιουργία αντιγράφων, ομιλούντα βιβλία και ακουστικές περιγραφές- θα εστιάζουν στην πρόκληση απτικών και ηχητικών ερεθισμάτων, με σκοπό την ισότιμη συμμετοχή ατόμων και κοινωνικών ομάδων που συνήθως αποκλείονται από τη μουσειακή εμπειρία. Με το έργο «Καζαντζάκης για όλους» τo Μουσείο Καζαντζάκη φιλοδοξεί να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό και στην τέχνη.