Η ενεργειακή κρίση και ασφάλεια της Ευρώπης περνά και από την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και μέσα από την τορκική προκλητικότητα στην περιοχή διαμήνυσε στους ευρωπάιους ομολόγους του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Τουρκία ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης προς της Άγκυρα έχει δυο δρόμους. Ή να συνεργαστεί ή να υποστεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις αν επιμείνει στις προκλήσεις.
«Αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις επιπτώσεις της προκλητικής συμπεριφοράς» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ενέργεια στην ΕΕ μέσω Ελλάδας
«Το τι συμβαίνει πια στη γειτονιά μας αποκτά και μια ενεργειακή διάσταση» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του έκανε ευθεία σύνδεση της τουρκικής προκλητικότητας στη ανατολική Μεσόγειο με τις εναλλακτικές που παρουσίασε για την αντιμετώπιση μέρους της ενεργειακής κρίσης. Είτε με το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης, είτε με τη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου από την Αίγυπτο σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδορύπολη.
«Δεν αφορά μόνο την αυτονομία της Ελλάδας αλλά προσθέτει όσο μπορεί να παράξει η λεκάνη της Μεσογείου να προστεθεί στις ανάγκες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Όχι στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού
Μετά και από παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου προστέθηκαν δυο ρητές αναφορές για το μεταναστευτικό: Η Τουρκία να τηρεί τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ και ρητή αναφορά μη αποδοχής της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο από ευρωπαίκά κονδύλια στο πλαίσιο της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Όταν αντιμετωπίσαμε πέρσι την κρίση στον Έβρο είχαμε τη στήριξη της ΕΕ» συμπλήρωσε.
Πολλοί θεώρησαν ότι ήταν μεμονωμένο γεγονός αλλά με τη Λευκορωσία αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνη συνήθεια εκείνων που θέλουν να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ
Τελευταίος σταθμός της Μέρκελ
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Άνγκελα Μερκελ θα επισκεφθεί την Αθήνα για τελευταία φορά ως Καγκελάριος.
«Σε πολλές συγκυρίες ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες αλλά ταυτόχρονα πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός απαντώντας στο MEGA ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια με το θέμα ωστόσο να επανέρχεται στο προσκήνιο εξαιτίας της πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.
Πρετεντέρης: Απάντηση Μητσοτάκη στις τουρκικές προκλήσεις για Κύπρο
Όπως τόνισε ο Γιάννης Πρετεντέρης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, η Τουρκία για πρώτη φορά μετά το 1974 απειλεί επισήμως για επέμβαση στην Κύπρο και γι’ αυτό έπρεπε να απαντήσει η Ελλάδα. «Και ο Μητσοτάκης έκανε διασύνδεση του ενεργειακού με την Τουρκία» σημείωσε ο κ. Πρετεντέρης.
«Παρ΄όλο που η Σύνοδος ήταν για την ενέργεια, δεν πάρθηκε απόφαση, ωστόσο διαφάνηκε μια πλειοψηφία για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της ενέργειας» συμπλήρωσε ο Γιάννης Πρετεντέρης.