Μετά την ακρίβεια νέο χτύπημα στην τσέπη των καταναλωτών από τους επιτήδειους.Τα καύσιμα που φτάνουν στο ρεζερβουάρ είναι πολύ λιγότερα από αυτά που πληρώνουν οι οδηγοί λέει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας χτυπώντας καμπανάκι για την ανάγκη ελέγχων. Και οι πρατηριούχοι θα τονίσουν πως με την ζούγκλα στα καύσιμα κλείνουν τα νόμιμα πρατήρια.
Ο τζίρος της απάτης με τις πειραγμένες αντλίες ξεπερνάει τα 50 εκατομμύρια και φτάνει ως τα 90 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο σε ότι αφορά την επιβάρυνση στην τσέπη του καταναλωτή αφού το καύσιμο που πληρώνουν δεν φτάνει ποτέ στο σύνολό του στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου.
Καπέλο στα 90 εκατομμύρια των πειραγμένων αντλιών μπαίνουν ακόμα 100-150 εκατ. ευρώ ετησίως που είναι τα κέρδη της νοθείας αφού το σύστημα εισροών εκροών από το 2010 δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει μέχρι σήμερα αποτελεσματικά.
Ο Ραφαήλ Κουμουλάκης, χημικός μηχανικός δήλωσε: «Έτσι το κύκλωμα σχεδόν σε κάθε στάδιο της διακίνησης καυσίμου μπορεί να κάνει την λαθροχειρία και να νοθεύσει το καύσιμο. Οι τρόποι που το καύσιμο «φουσκώνει» πολλοί».
Οι τρόποι που κλέβουν τους οδηγούς
Αντλίες που μαζί με καύσιμο περνούν και αέρα στα ρεζερβουάρ. Τηλεχειρισμός που «τρέχει» την ποσότητα που αναγράφει η αντλία. Σύστημα θέρμανσης που διογκώνει το καύσιμο. Ανάμειξη ακριβότερου καυσίμου με φθηνότερο. Ανάμειξη καυσίμου με φθηνότερα χημικά.
«Όταν οι καταναλωτές καταλάβουν πως κάτι δεν πάει καλά είναι συνήθως αργά και συχνά με μεγάλο κόστος αφού τα νοθευμένα καύσιμα προκαλούν και ζημιές στους κινητήρες», λέει ο κ. Κουμουλάκης.
Ο Γιώργος Στωικός, επιχειρηματίας αναφέρει: «Ακόμα και με νερό νοθεύουν τα καύσιμα θα πουν μηχανικοί που έχουν δει πολλά τα μάτια τους».
Ο Ιωάννης Μπελσίδης, μηχανικός αυτοκινήτων αναφέρει πως, «Όλοι θα καταλήξουν πως η μόνη άμυνα είναι η αυστηρή επιλογή πρατηρίου και η συνεχής παρακολούθηση των χιλιομέτρων που διανύονται για να είναι υποψιασμένοι οι οδηγοί αν κάτι δεν πάει καλά».