Οι έρευνες της αστυνομίας επικεντρώνονται σε δύο άτομα: στην υπεύθυνη της παραγωγής για την ασφάλεια των όπλων, καθώς και στο βοηθό σκηνοθέτη που έδωσε το όπλο στον ηθοποιό λέγοντας ότι έχει άσφαιρα και είναι ασφαλές. Δυστυχώς, το πιστόλι είχε αληθινές σφαίρες και όταν ο Μπάλντουιν τράβηξε τη σκανδάλη σκότωσε τη διευθύντρια φωτογραφίας.
Βροχή από σφαίρες… Εκρήξεις… Απειλές με όπλα πρόσωπο με πρόσωπο.
Και όλα αυτά υπό το πρίσμα της ασφάλειας που παρέχουν τα πρωτόκολλα του Hollywood. Ωστόσο όπως λένε ειδικοί τίποτα δεν είναι πραγματικά ασφαλές.
«Εάν αυτό (το φυσίγγιο) αρχίσει να σπάει, μπορεί να έχεις κομμάτια πλαστικού και χαλκού, που θα βγουν έξω, κι αν είναι αρκετά κοντά η ίδια η έκρηξη μπορεί να τρυπήσει το δέρμα ή να σπάσει κάποιο οστό», εξηγεί ο Rick Pallaziol – πωλητής όπλων κινηματογράφου.
Όπλα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία του κινηματογράφου για να είναι οι σκηνές όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αναπαράσταση ενός πραγματικού πυροβολισμού, φαίνεται ότι μπορούν να αποβούν μοιραία.
Ο σκηνοθέτης Ben Rock δηλώνει κατηγορηματικά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένουμε να χρησιμοποιούμε άσφαιρα όπλα, ενώ μπορούμε να κάνουμε προσομοίωση με άλλα εφέ.
Αν έχεις τα χρήματα, μπορείς να κάνεις προσομοίωση, έχοντας εντυπωσιακές λάμψεις και όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για κανέναν».
Η χρήση όπλων στα γυρίσματα ταινιών, υποτίθεται ότι υπόκειται σε αυστηρά πρότυπα ασφαλείας και σε κάθε κινηματογραφική παραγωγή, υπάρχει ειδικός επί των όπλων που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια. Περιπτώσεις όμως σαν αυτή του θανάτου της Χαλίνα Χάτσινς, αποδεικνύουν το αντίθετο.
Ο Γιώργος Αλαχούζος, ειδικός σε special εφέ κινηματογράφου τονίζει: «Κάποιοι με ρώτησαν αν χρησιμοποιούν αληθινά όπλα σε γυρίσματα, στην Ελλάδα όχι, στο εξωτερικό ναι. Χρησιμοποιούν άσφαιρα, καψούλια που μπαίνουν στο όπλο για να κάνουν κρότο, να βγάλουν λάμψη».
Τα όπλα που χρησιμοποιούνται στον κινηματογράφο έχουν μια ευρεία γκάμα, τα πιο διαδεδομένα είναι όμως τα πραγματικά όπλα στα οποία τοποθετούνται αβολίδωτες σφαίρες ώστε να υπάρχει μόνο η λάμψη που βγαίνει από την κάννη του όπλου.
Συμπληρώνει πως: «Και αυτό είναι επικίνδυνο, χρειάζεται απόσταση από τον ηθοποιό, στην Αμερική έχουν πεθάνει ηθοποιοί που έκαναν ότι αυτοκτονούσαν, κολλούσαν το όπλο στον κρόταφο τους και τους έβαλε μέσα το κρανίο, νομίζοντας ότι τα αέρια είναι ακίνδυνα».
Αυτό που σίγουρα έχει προβληματίσει, είναι ότι δεν πρόκειται για το πρώτο περιστατικό θανάτου από όπλο σε κινηματογραφική παραγωγή.