Η Φώφη Γεννηματά είδε τους γονείς της να πεθαίνουν από καρκίνο, η ίδια φοβήθηκε πως θα βρεθεί και αυτή στο στόχαστρο του, ανησύχησε για τα παιδιά της και μίλησε ανοιχτά, ο τραγικός χαμός της ανοίγει την κουβέντα και πάλι. Ποιους χτυπάει ο καρκίνος;
Η Φώφη Γεννηματά «έφυγε» από τη ζωή στα 56 της χρόνια νικημένη από τον καρκίνο. Η ίδια έλεγε για το πρόβλημα υγείας της: «Αρκετά χρόνια ζούσα με αυτό το σκεπτικό».
Η Ζένια Σαριδάκη, Παθολόγος – Ογκολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας, δήλωσε:« Υπάρχει σε κάποιους καρκίνους τις περισσότερες φορές είναι τυχαίο γεγονός. Οι ειδικοί θα χτυπήσουν καμπανάκι. Ο καρκίνος είναι νόσημα γενετικό και κάποιοι πρέπει να ανησυχούν περισσότερο. Κάποιοι καρκίνοι όπως του μαστού ωοθηκών και του παχέος εντέρου έχουν ένα ποσοστό λόγω κληρονομικότητας».
Αθανάσιος Καραγιάννης – Ογκολόγος – Παθολόγος: «Ο καρκίνος είναι γενετικό νόσημα -Οι μεταλλάξεις καταργούν κανόνες τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται. Οι γονείς ανησυχούν. Υπάρχουν κανόνες ποτέ να ελέγξουμε άνθρωπο. Καπνιστή 80 ετών δεν θα τον ελέγξω για κληρονομικότητα αλλά γυναίκα στα 35 ναι».
Η κ. Σαριδάκη τονίζει πως ο καρκίνος του μαστού 5-10% σαφή κληρονομική προδιάθεση, 15% οικογενή προδιάθεση.
«Αν έχει προδιάθεση 80% θα τον εντοπίσουμε με διαρκή παρακολούθηση», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης.
Οι γιατροί θα πουν πως με συμβουλευτική και εξετάσεις μπορούν να χαράξουν την στρατηγική πολέμου του καρκίνου Τα «μοντέλα» αντιμετώπισης του καρκίνου έχουν: εντατική παρακολούθηση – εξειδικευμένες εξετάσεις – αγωγή με φάρμακα «επιθετικές» παρεμβάσεις.
Η Αντζελίνα Τζολί χειρουργικά αφαίρεσε τα πάντα. Ακόμα και όσοι έχουν προδιάθεση δεν θα αναπτύξουν 100% καρκίνο θα πουν οι γιατροί.
«Ασπίδα» κατά του καρκίνου: Καλό σωματικό βάρος – Γυμναστική – Όχι στο κάπνισμα – Αλκοόλ με μετρό – Καλή διάθεση – Θετική ενέργεια – σκέψη. Παράλληλα τρεχουν και οι εξελίξεις όπως το εμβόλιο του καρκίνου.
Παράλληλα οι γιατροί αισιοδοξούν πως η σήμερα ακριβή γονιδιακή εξέταση σύντομα θα συνταγογραφείται.
Ο Κωνσταντίνος Πάγκαλος, ιατρός και γενετιστής, μίλησε στο LIVE NEWS για την κλήρονομικότητα του καρκίνου.
«Οι περισσότερες μορφές του καρκίνου για όλα τα όργανα, δεν ειναι κληρονομικές, είναι γενετικές. Ο καρκίνος του μαστού, παγκρέατος, στομάχου, παχέος εντέρου είναι κληρονομικός.Η μετάλλαξη, η αλλαγή του γονιδίου, όπου έχει γίνει η βλάβη, δεν είναι μόνο στα σωματικά κύτταρα. Οι άνθρωποι πιθανότατα να αναπτύξουν καρκίνο στα ίδια όργανα. Ένα υγειονομικό τεστ, μία σύγχρονη μέθοδος που σκανάρει το γονιδίωμα του ασθενή, το οποίο βρίσκει τη μετάλλαξη και έγκαιρα να επέμβουμε, οι καρκίνοι προλαμβάνονται, δεν είναι μόνο οι χημειοθεραπείες», ανέφερε χαρακτηριστικά.