Πρόσωπο με πρόσωπο με τη γυναίκα που της έριξε βιτριόλι βρέθηκε για μία ακόμα φορά στην αίθουσα του δικαστηρίου η Ιωάννα Παλιοσπύρου.
Με τη μέγιστη ποινή που προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο την Έφη Κακαράντζουλα, βάζοντας γράφοντας τους τίτλους τέλους στην πολύκροτη δίκη.
Το δικαστήριο επέβαλε στην κατηγορούμενη ποινή κάθειρξης 15 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και ακόμα 6 μήνες για το πλημμέλημα της απείθιας.
Αντίστοιχη ήταν και η εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί.
Αυτή τη φορά, για να ακούσει τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των δικηγόρων της κατηγορούμενης, μιας διαδικασίας, η οποία άρχισε σε κλίμα τεταμένο.
«Όλοι οφείλουν να ξεχωρίζουν το ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης. Υπερασπιζόμαστε ανθρώπους και όχι αδικήματα» σημείωσε ο συνήγορος της κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου.
Η φράση αυτή του δικηγόρου της 36χρονης, στην αρχή της αγόρευσής του προκάλεσε την αντίδραση της Ιωάννας με τον Σάκη Κεχαγιόγλου να απαντά σε έντονο ύφος.
«Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν ανέχομαι ούτε bullying από κανένα. Σέβομαι το θύμα, να σεβαστούν όλοι εδώ μέσα το ρόλο μου ως δικηγόρου υπεράσπισης» υποστήριξε ο κ. Κεχαγιόγλου.
Ξέσπασαν σε κλάματα
Στο άκουσμα της απόφασης οι φίλες της Ιωάννας που ήταν έξω από το δικαστήριο ξέσπασαν σε κλάματα . Ακολούθως, το δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση του έκρινε ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί στην κατηγορούμενη το ελαφρυντικό της σύννομου βίου, το οποίο η ίδια ζήτησε δια του συνηγόρου της Σάκη Κεχαγιόγλου. Ο εισαγγελέας πρότεινε να τιμωρηθεί η κατηγορούμενη με κάθειρξη 15 ετών και 6 μήνες για την απείθεια.
Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης, ζήτησε από το δικαστήριο να μην αναγνωρίσει στην κατηγορούμενη το συγκεκριμένο ελαφρυντικό. Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, η σύννομη ζωή του υπαιτίου αποδεικνύεται πρωτίστως με την απουσία καταδικαστικών αποφάσεων από το ποινικό του μητρώο που είναι μαχητό τεκμήριο.
Το σκεπτικό του εισαγγελέα
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η σύννομη ζωή δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό στα προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία.
Ο κ. Μαστοραντωνάκης ανέφερε ακόμη πως το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικού της 36χρονης, είναι αβάσιμο γιατί αποδείχθηκε πως η κατηγορούμενη επί ένα χρόνο παρακολουθούσε την παθούσα και τον 40χρονο Νώντα με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση χωρίς δεσμεύσεις.
Οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί
Ο συνήγορος της 36χρονης, έδωσε την δική του «μάχη» για να μετατραπεί η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη βλάβη.
«Η κατηγορούμενη είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια της φίλης της Κωνσταντίνας, της ξαδέλφης της Ιωάννας, για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στην Ιωάννα γιατί της κατέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στον εαυτό της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια. Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται» πρόσθεσε ο κ. Κεχαγιόγλου.
Ο συνήγορος υπεράσπισης επέμεινε πως πρόθεση της κατηγορούμενης δεν ήταν να σκοτώσει την Ιωάννα ρίχνοντας της το βιτριόλι. Ανέφερε μάλιστα και την πρόσφατη επίθεση με καυστικό υγρό σε βάρος μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη.
«Γιατί σε ιερωμένο που έριξε δυο λίτρα βιτριόλι στους Μητροπολίτες ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη; Ήταν σφάλμα της εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε στην εντολέα μου. Η κατηγορούμενη ήθελε να τη σκοτώσει ή να την τραυματίσει την Ιωάννα; Αυτό πρέπει να κρίνετε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει» συμπλήρωσε.
Τα ελαφρυντικά
Ο Σάκης Κεχαγιόγλου, ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωριστεί στην 36χρονη το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και εξήγησε πως δεν ζητά να της αναγνωρίσουν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, γιατί πιστεύει ότι δεν θα γίνει δεκτό από την έδρα καθώς ο νόμος απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις από την πλευρά του κατηγορούμενου που να καταδεικνύουν ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης του.
«Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της. Το ελαφρυντικό κύριοι ένορκοι αναγνωρίζεται ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» πρόσθεσε ο συνήγορος κατηγορούμενης.
Καταπέλτης ο εισαγγελέας
Ο εισαγγελέας της έδρας, μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσης και του δεύτερου δικηγόρου της 36χρονης, ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στα επιχειρήματα που προέβαλαν οι δύο συνήγοροι.
«Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδεχόταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει. Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου» ανέφερε ο Εισαγγελέας στην δευτερολογία του, με το δικαστήριο να αποσύρεται λίγα λεπτά αργότερα, για να εκδώσει την αποφασή του για την ποινική μεταχείριση της κατηγορουμένης.