Αργά το απόγευμα αναμένεται να φτάσει την Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος αποδεχόμενη την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού.
Μια επίσκεψη που αναμένεται να λάβει όπως έχει σημειώσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Την παρουσία της «σιδηράς κυρίας» της Γερμανίας δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασχολίαστα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης με το δημοσίευμα της BILD να είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό.
Το άρθρο τιτλοφορείται: «Η χρεoκοπία των Ελλήνων κόστισε στην Ευρώπη 600 δισ.», ενώ όπως αναφέρει ο συντάκτης «Την Πέμπτη προσγειώνεται μια από τις πιο μισητές γυναίκες στην Ελλάδα: η Άνγκελα Μέρκελ».
Σύμφωνα με τα γερμανικά δημοσιεύματα η Μέρκελ με την επίσκεψή της αυτή σκοπεύει να αποχαιρετήσει τη δημοσιονομική και την προσφυγική κρίση που και οι δύο προέρχονται από εδώ – από την Ελλάδα.
Από φυσικός στην Καγκελαρία
Η Άνγκελα Δωροθέα Μέρκελ το γένος Κάσνερ, γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1954.
Από την πρώτη φορά που ορκίστηκε καγκελάριος το 2005 προσπάθησε να συνδέσει το όνομά της με τη σταθερότητα. Μεγάλωσε σε συντηρητική οικογένεια στην πρώην ανατολική Γερμανία και ήταν κόρη Λουθηρανού Πάστορα. Στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας για θέματα προπαγάνδρας, σπούδασε φυσικός και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον τομέα της.
Επί 18 χρόνια υπήρξε πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. To 1990 έγινε για πρώτη φορά βουλευτής και το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στη Γερμανία.
Στα 16χρόνια της θητείας της διαχειρίστηκε μεγάλες κρίσης όπως η οικονομική και το προσφυγικό. Το 2015, αποφάσισε να υποδεχθεί στη Γερμανία πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.
Τέσσερις Γάλλοι πρόεδροι άλλαξαν κατά την διάρκεια της θητείας της, αλλά και 4 Έλληνες πρωθυπουργοί: Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η σχέση της με την Ελλάδα
Η 16ετής σχέση της Μέρκελ με την Ελλάδα θα μπορούσε ίσως να πάρει τον τίτλο που η ίδια έβαλε σε πρόσφατη εξομολόγησή της όταν ανέφερε ως πιο δύσκολη στιγμή της θητείας της ήταν η περίοδος της οικονομικής κρίσης και τις απαιτήσεις της από τους Έλληνες.
«Είναι ένας σκληρός δρόμος και για αυτό έχω απόλυτο σεβασμό για τα μέτρα που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο» είχε πει το 2012.
Το όνομά της έγινε συνώνυμο της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ελάφρυνση χρέους, κάναμε ένα εθελοντικό κούρεμα με τους ιδιώτες πιστωτές. Κάναμε ήδη μια φορά επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων και μπορούμε να ξαναμιλήσουμε τώρα για τέτοιες δυνατότητες» συμπλήρωσε το 2015.
Δήλωνε πως όσο ζει δεν θα υπάρξει αμοιβαιοποίηση των χρεών στην Ευρωπαϊκή Ένωση Παρόλα αυτά στήριξε την Ελλάδα απέναντι στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ζητούσε να βγει η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
Το τέλος της σχέσης της με την Ελλάδα θα γραφτεί την Παρασκευή από τον τρόπο με τον οποίο θα αποχαιρετήσει την Ελλάδα.