Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού πραγματοποιεί στην Ελλάδα η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έφτασε στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης και σήμερα το πρόγραμμά της περιλάμβανε διαδοχικές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι το ενεργειακό πρόβλημα αλλά και τα ελληνοτουρκικά.
Λίγο πριν τη μία ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, μετά τη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον πρωθυπουργό.
Οι δυο τους αναφέρθηκαν στις σχέσεις Ελλάδας με τη Γερμανία και την Ευρώπη, τόσο κατά την περίοδο των μνημονίων, όσο και τώρα.
Αναφερόμενος στην περίοδο των μνημονίων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έγιναν λάθη από την πλευρά της Γερμανίας και κατ’ επέκταση της ΕΕ αναφορικά με τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, τα οποία, όπως τόνισε, επέστρεψαν στην Ευρώπη υπό τη μορφή λαϊκισμού και δημαγωγίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μέρκελ είπε ότι εκείνη περίοδος πολύ δύσκολη, παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη, ωστόσο τόνισε ότι ένα από τα θέματα που είχε να αντιμετωπίσει εκείνη την περίοδο ήταν ότι άλλαζαν συνεχώς και οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούσαν να γίνουν μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της Τουρκίας, και είπε ότι είναι λανθασμένη η στάση που τηρείται ακόμα και σήμερα από τη Γερμανία και την ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε αυτή τη στάση ως τη «γνωστή ευρωπαϊκή ψυχραιμία», τονίζοντας ότι ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίζει και να εμβαθύνει τις προκλήσεις της απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, παραδέχτηκε ότι πριν από πολλά χρόνια, όταν η Ευρώπη συζητούσε για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ήταν διαφορετικά τα δεδομένα, ενώ τώρα μπαίνει στο τραπέζι έχει μπει και ο σεβασμός κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της Ευρώπης, αλλά και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία με την Τουρκία και λύνεται μόνο με το διάλογο, έστω και αν αυτή η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.