Αρχίζει αύριο στη Γλασκώβη η 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα με τη συμμετοχή 200 χωρών και 120 ηγετών από όλον τον κόσμο. Μεγάλο πρόβλημα είναι η απουσία κρατών που είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον πλανήτη, όπως η Ρωσία, η Βραζιλία και το Ιράν, ενώ οι χώρες που παίρνουν μέρος πρέπει να προσκομίσουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Η πιο κρίσιμη διάσκεψη για το κλίμα των τελευταίων δεκαετιών ίσως είναι αυτή της Γλασκώβης.
Οι ειδικοί την έχουν χαρακτηρίσει ως την τελευταία ευκαιρία για την κλιματική αλλαγή λόγω της σημαντικής ανόδου της θερμοκρασίας σε όλον τον πλανήτη εξαιτίας των εκπομπών ρύπων από ορυκτά καύσιμα.
Στη Διάσκεψη της Γλασκώβης που αρχίζει την Κυριακή 200 χώρες και πάνω από 120 ηγέτες καλούνται να υποβάλουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των ρύπων μέχρι το 2030.
Δυστυχώς, από τη Διάσκεψη θα λείπουν τρεις από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη. Η Ρωσία, η Βραζιλία και το Ιράν.
Κύματα καύσωνα, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, ενώ η δεκαετία που πέρασε ήταν η θερμότερη που καταγράφηκε ποτέ.
Διαδηλωτές σε όλον τον κόσμο απαιτούν να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για να σωθεί ο πλανήτης.
Στη Γλασκώβη, ακτιβιστές απαιτούν να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου καθώς αν πλησιάσει τους δύο βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα, αυτό θα είναι καταστροφικό για την ανθρωπότητα.
Διαδηλώσεις έγιναν στο Παρίσι, στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Ένας Γερμανός καλλιτέχνης περπάτησε από τη γενέτειρά του το Πάντερμπορν μέχρι την Γλασκώβη μέσα σε μία μεταλλική σφαίρα βάρους 160 κιλών.
Το ταξίδι διήρκεσε τρεις μήνες και πέρασε από 7 χώρες και πάνω από 70 πόλεις καλώντας τον κόσμο σε εγρήγορση για τη σωτηρία του πλανήτη.