Τα νοσοκομεία βρίσκονται ξανά στα όρια τους και οι ειδικοί απευθύνουν την ύστατη έκκληση. Το σύστημα δε θα αντέξει για πολύ με αυτούς τους ρυθμούς.
Η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα θυμίζει τον περσινό Νοέμβριο, όμως και στην υπόλοιπη χώρα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
Στην Θεσσαλονίκη, το νοσοκομείο «Παπανικολάου» έχει 100% πληρότητα στις ΜΕΘ και τέσσερις ασθενείς με αεροπλάνο διακομίστηκαν στην Αθήνα.
Ούτε στη Λάρισα η κατάσταση είναι καλύτερη. Στο γενικό νοσοκομείο της πόλης μπήκαν κρεβάτια ακόμα και στα γραφεία των γιατρών.
Ράντα κατακλύζουν τους διαδρόμους στο ΑΤΤΙΚΟΝ. Μέσα σε μία εβδομάδα, από 25, οι νοσηλευόμενοι για Covid έγιναν 60. Στις ΜΕΘ τριπλασιάστηκαν οι ασθενείς από 3 σε 9.
Η παθολογική του Λαϊκού έκλεισε λόγω κρουσμάτων Covid που εντοπίστηκαν. Τα κρούσματα αποδίδονται σε συνοδούς των ασθενών.
Νέα μέτρα
Μπροστά στην επέλαση του κορωνοϊού, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες για τον εμβολιασμό. Οι ανεμβοιλίαστοι θα πάρουν SMS στο κινητό τους για να πειστούν να εμβολιαστούν.
Το SMS θα λάβουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και είχαν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο και δεν πήγαν.
Παράλληλα, θα ληφθούν και πρωτοβουλίες που θα κάνουν πιο δύσκολη την παράκαμψη των μέτρων για τους ανεμβοίαστους, όπως είναι η κατάργηση των πλαστικών που χρησιμοποιούν καταστήματα και κάνουν στην ουσία τους ανοιχτός χώρους κλειστούς.
Καφέ, μπαρ και εστιατόρια που λειτουργούν και σε εξωτερικούς χώρους, αν έχουν τέντες και πλαϊνά προστατευτικά θα λογίζονται ως κλειστοί χώροι κι έτσι δε θα μπορούν να εισέλθουν οι ανεμβολίαστοι.
Παράλληλα συζητείται η μουσική στις «κόκκινες» περιοχές να απαγορευτεί. Όσοι εργαζόμενοι στην εστίαση δεν έχουν εμβολιαστεί, θα υποβάλλονται σε 3 rapid test την εβδομάδα, τα οποία θα πληρώνουν από την τσέπη τους.
Οι επιστήμονες εισηγούνται αυστηρά μέτρα για να σταματήσει το πανδημικό κύμα και υποχρεωτικά τα τεστ και στους εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με τα χειρότερα σενάρια των ειδικών, θα φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα τον Νοέμβριο με έκρηξη διασωληνώσεων.