Οι εκτιμήσεις των ειδικών για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού καθώς και η πίεση στο σύστημα υγείας που έχει αρχίσει να γίνεται αφόρητη ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα, έχουν επαναφέρει στο τραπέζι τη συζήτηση για τη λήψη μέτρων.
«Συναγερμός» έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων και της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές… με τους επιστήμονες να εισηγούνται και πάλι νέα μέτρα για την αναχαίτηση της πανδημίας!
«Δυστυχώς αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική», δήλωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Νέα μέτρα στο τραπέζι
Στενεύουν τα περιθώρια για τους μη εμβολιασμένους.
Καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, σε καφέ – μπαρ και εστιατόρια που λειτουργούν και σε εξωτερικούς χώρους, κλεισμένους με τέντες και πλαϊνά προστατευτικά θα λογίζονται ως κλειστοί κι έτσι δεν θα μπορούν να εισέλθουν οι ανεμβολίαστοι.
Παράλληλα συζητείται η μουσική στις κόκκινες περιοχές να απαγορευτεί, ενώ όσοι εργαζόμενοι στην εστίαση δεν έχουν εμβολιαστεί θα υποβάλλονται σε 3 υποχρεωτικά rapid test την εβδομάδα τα οποία θα πληρώνουν οι ίδιοι!
Από την πλευρά του ο καθηγητής Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους εμβολιασμένους!
«Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται».
«Μπαράζ» SMS στους ανεμβολίαστους
Βομβαρδισμό μηνυμάτων προς τους ανεμβολίαστους πολίτες σχεδιάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αυξηθούν έστω και την ύστατη ώρα οι εμβολιασμοί.
Τον προβληματισμό της για την αποτελεσματικότητα που θα έχει το μέτρο αυτό εξέφρασε η Ματίνα Παγώνη
«Είναι εκνευριστικά. Η πολιτεία απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα που χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης καθώς έως τώρα δεν έχει πειστεί να εμβολιαστεί».
Καμπανάκι κινδύνου για απώλεια του τοίχους ανοσίας κρούει ο καθηγητής πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης.
«Κατά την προσωπική μου γνώμη πρέπει να διατηρήσουμε το ποσοστό ανοσίας που έχουμε. Να πάμε στην 3η δόση με μεγάλη προσπάθεια, ώστε αυτό το 64% που έχουμε χτίσει να μην αρχίσουμε να το χάνουμε. Το εμβόλιο έχει και αυτό κάποια ημερομηνία που αρχίζει και χάνει την αρχική του προστασία», δήλωσε ο κ. Λουκίδης στο ΜΕGA.
Tα χειρότερα σενάρια των ειδικών 5000 κρούσματα τον Νοέμβριο και έκρηξη διασωληνώσεων αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά, με το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη στον προθάλαμο της εντατικής.