Καλεσμένη στην εκπομπή «Ελένη» βρέθηκε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, όπου και μίλησε για τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, η οποία οφείλεται σε δύο παράγοντες.
«Πρώτον, έχουμε να κάνουμε με μια μετάλλαξη η οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εξελίσσεται σε πιο μεταδοτική και το δεύτερο είναι ότι έχουμε θεωρήσει ότι οι κίνδυνοι, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους δεν υπάρχουν και έχουμε μειώσει τα μέτρα προστασίας. Αυτό το μείγμα, μαζί με το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, αυξάνει και τη μεταδοτικότητα πολύ».
Σύμφωνα με την κ. Λινού, η «ελευθερία» που έχουμε λόγω της ελαστικότητας των μέτρων, είναι πιο εύκολο να οδηγήσει σε μόλυνση από την πανδημία, ενώ και η αντίληψη ότι εξαιτίας του εμβολίου θα νοσήσουμε ελαφρύτερα, οδηγεί στην αμέλεια των μέτρων προστασίας.
«Από πλευράς κινδύνου και παρενεργειών, η μετάλλαξη Δέλτα είναι ίδια, απλώς κολλάει 150% πιο πολύ απ’ ότι η αρχική. Όλοι κινδυνεύουμε να κολλήσουμε, και αν κολλήσουμε, οι μεν εμβολιασμένοι έχουν μια μικρή πιθανότητα να χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο, οι δε ανεμβολίαστοι έχουν 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα από τους εμβολιασμένους».
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και του post Covid syndrome, των παρενεργειών δηλαδή που θα έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι θα νοσήσουν, για μεγάλο διάστημα μετά την ίασή τους.
Η μόνη προστασία που έχουμε απέναντι στον ίο, σύμφωνα με την κ. Λινού, είναι το εμβόλιο.
«Οι άνθρωποι που νόσησαν, έχουν μικρότερο επίπεδο ανοσίας και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτούς που εμβολιάστηκαν πλήρως».
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων, συνίσταται η λήψη μίας δόσης εμβολίου, η οποία σε συνδυασμό με τη φυσική τους ανοσία, τους καλύπτει πλήρως έναντι του ιού.
«Θα πρότεινα να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε ξανά τους βασικούς κανόνες: αποστάσεις, μάσκα, αερισμός των εσωτερικών χώρων», καταλήγει η καθηγήτρια, προκειμένου να μπορέσουμε κάπως να φρενάρουμε τη μετάδοση του ιού.