Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μίλησε στην εκπομπή «ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ» και τη Νίκη Λυμπεράκη για την πορεία της πανδημίας και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
«Ζούμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και περιμένουμε να δούμε τι ποσοστό από τα κρούσματα θα μεταφραστεί σε νοσηλείες. Αυτό είναι το κρίσιμο αυτή τη στιγμή» σημείωσε ο κ. Τζανάκης, αναφέροντας ότι «σε σχέση με το προηγούμενο κύμα όπου το 18-22% των κρουσμάτων μεταφραζόταν σε νοσηλείες, τώρα έχουμε πέσει σε ένα ποσοστό 7-9% που χρειάζεται νοσηλεία».
«Η διαφορά αυτή δίνει τρομερή ανάσα στο υγειονομικό σύστημα, οφείλεται στο ποσοστό του εμβολιασμού» υπογράμμισε ο Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι το lockdown δεν θα αποδώσει σε τίποτα. «Δεν θέλω να συζητάω για lockdown πια, δεν θα μας λύσει το πρόβλημα» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, εξηγώντας ότι αυτό θα λυθεί αν χρησιμοποιήσουμε το «όπλο» που έχουμε, το οποίο είναι ο εμβολιασμός.
Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμών. Όπως πρότεινε, μπορεί να γίνει συσχέτιση των ανεμβολίαστων πολιτών -μέσω των ΑΜΚΑ τους- με τους γιατρούς που τους παρακολουθούν, οι οποίοι θα τους εξηγήσουν τα οφέλη του εμβολιασμού και να εξετάσουν τους λόγους που δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα. «Πρέπει να επιταχυνθεί αρκετά ο αναμνηστικός εμβολιασμός. Θα πρέπει όσοι έχουν 7 ή 8 μήνες από τον εμβολιασμό, να τρέξουν να εμβολιαστούν» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
«Εξετάζουμε τη συνταγματικότητα για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού» σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η επέκταση δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω.
«Αν είσαι έτοιμος να επιβάλεις υποχρεωτικότητα σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, θα πρέπει να σκεφτείς και τις συνέπειες που θα υπάρξουν στο βαθμό που αυτές οι κατηγορίες δεν θα εμβολιαστούν» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.