Βίντεο που δείχνει τον Ερντογάν να σέρνει τα πόδια του ήταν αρκετό για να αναζωπυρώσει τις φήμες για την κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου.
Το βίντεο αναρτήθηκε χθες από Ισραηλινό δημοσιογράφο ο οποίος παρατήρησε το αργό βάδισμα του Ερντογάν αναρωτώμενος αν αληθεύουν οι φήμες που εμφανίζονται συχνά – πυκνά για την υγεία του.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων από όπου και προέρχεται η εικόνα, δείχνει τον Ερντογάν στο τέλος ειδικής τελετής όπου προηγουμένως είχε δεχθεί όρθιος τις ευχές στην προεδρία από τους πρεσβευτές διαφόρων χωρών.
Την επόμενη μέρα, στο τουρκικό Twitter το hashtag «olmus» που σημαίνει «πέθανε», άναψε νέες «φωτιές» στο τουρκικό επιτελείο.
Ανέβηκε για πρώτη φορά στις 04.30 τα ξημερώματα διαδίδοντας την είδηση ότι ο Ερντογάν υπέστη εγκεφαλικό και πέθανε.
Επτασφράγιστο μυστικό η υγεία του
Ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Τουρκίας είναι η υγεία του προέδρου της.
Οι φήμες για τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του ξεκίνησαν το 2012 όταν υποβλήθηκε σε επέμβαση στο έντερο.
Οι ίδιες φήμες έλεγαν ότι χειρουργήθηκε για αφαίρεση καρκίνου, ενώ λίγο καιρό αργότερα ακούστηκε ότι διαγνώσθηκε με επιληψία.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που είδηση για την κατάσταση της υγείας του κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
Το 2017 το Twitter είχε πάλι πάρει «φωτιά» όταν είχε διαδοθεί ότι ο Ερντογάν πέθανε από καρδιακή προσβολή.
Υπήρχαν όμως και βίντεο που τον έδειχναν να έχει φανερό πρόβλημα.
Την ίδια χρονιά, συναντάται με τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου δεν υπάρχει στιγμή που να μπορεί να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά.
Το 2020 η κάμερα τον πιάνει να μην μπορεί να κατέβει τις σκάλες και να υποβαστάζεται από τη σύζυγό του Εμινέ ενώ κρατά από τον ώμο έναν άνδρα της ασφάλειάς του.
Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2021 τα μάτια του κλείνουν ενώ μιλά στην κάμερα.
Για να διασκεδάσει τις φήμες αφήνει να διαρρεύσει βίντεο που τον δείχνει να παίζει μπάσκετ στις 3 Οκτωβρίου.
Διαψεύδει η Άγκυρα
Mε μία φωτογραφία από τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Λιθουανίας, Ρίτσαρντας Ντεγκούτις, στην Άγκυρα διαψεύδει κατηγορηματικά η τουρκική προεδρία τις νέες φήμες που διακινήθηκαν από το πρωί στα κοινωνικά δίκτυα, για την κατάσταση της υγείας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Διώξεις για fake news κατά 30 ατόμων
Δικαστικές διώξεις κατά τριάντα χρηστών που δημοσίευσαν «ψευδή και αβάσιμα» μηνύματα για την κατάσταση της υγείας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν οι τουρκικές Αρχές.
«Διαπιστώθηκε ότι το hashtag #νεκρός κυκλοφόρησε στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, με αναφορές στον πρόεδρό μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας.
«Υπό το άνωθι hashtag, ταυτοποιήθηκαν 30 άτομα που έκαναν share περιεχόμενα παραπληροφόρησης (…) και εκκίνησαν οι εναντίον τους αναγκαίες διαδικασίες», σημειώνεται.