Τα πλάνα και οι φωτογραφίες από την αίθουσα του 4ου Δημοτικού σχολείου στη Πυλαία της Θεσσαλονίκης προκαλούν οργή στους γονείς των μαθητών και εύλογα ερωτήματα σε ολόκληρη τη χώρα.
Μέσα στην τάξη, έκαναν κανονικά μάθημα μέχρι το πρωί, 20 παιδιά της 6ης Δημοτικού. Μικροί μαθητές σώθηκαν από καθαρή τύχη και κυρίως από την παρατηρητικότητα της δασκάλας τους, όταν η οροφή κατέρρευσε ξαφνικά.
Ένα σορό από σίδερα και μπάζα να έχει πέσει πάνω στα θρανία και την έδρα της δασκάλας, με καλώδια να κρέμονται και το μεγαλύτερο κομμάτι της αίθουσας κάτω από τα χαλάσματα.
Τα παιδιά βρίσκονται ασφαλή στην είσοδο του σχολείου και βλέπουν αυτές τις εικόνες που φαίνονται από τα εξωτερικά παράθυρα. Τα σημάδια στον τοίχο από την κατάρρευση της ψευδοροφής που υπήρχε και ένα από τα παράθυρα να είναι αδύνατον να κλείσει.
Πολύ γρήγορα σπεύδουν στο σχολείο και οι πρώτοι ανήσυχοι γονείς, που προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τις περιγραφές των παιδιών τους.
Οι 20 μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού μπήκαν το πρωί στην επίμαχη αίθουσα, όπου τους ανακοινώθηκε ότι θα πάνε εκδρομή. Η δασκάλα τους, ήταν εκείνη που μπήκε σε σκέψεις όταν είδε μια μεγάλη ρωγμή στο ταβάνι και έδωσε εντολή στα παιδιά να βγουν έξω 5 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη. Πέντε λεπτά που αποδείχθηκαν σωτήρια.
Με το που βγήκαν τα παιδιά και η δασκάλα τους από την αίθουσα, ένας εκκωφαντικός θόρυβος ξεσήκωσε ολόκληρο το σχολείο. Ήταν o ήχος από την πτώση της ψευδοροφής που είχε καταπλακώσει τα πάντα.
Η γυψοσανίδα με τη μόνωση και τον αλουμινένιο σκελετό είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στο συγκεκριμένο τμήμα από ιδιωτικό συνεργείο, που έδωσε στη συνέχεια το πράσινο φως στην διεύθυνση του σχολείου, για να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Για τους περισσότερους γονείς και μόνο η σκέψη του τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν τα παιδιά παρέμεναν στην τάξη, ήταν αρκετή το μεσημέρι για να μετατρέψει την έκπληξή τους σε θυμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη έδωσε εντολή το μεσημέρι να διερευνηθούν οι ευθύνες του εργολάβου που πραγματοποίησε τις εργασίες μόνωσης στη συγκεκριμένη αίθουσα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες.
Τα έργα αποκατάστασης συνεχίζονται, με τους υπεύθυνους του σχολείου να ψάχνουν αίθουσα για να συνεχίσουν τα παιδιά κανονικά τα μαθήματά τους με ασφάλεια, μαζί με τη δασκάλα που τα έσωσε και αποσόβησε το μεγάλο κίνδυνο.
«Η δασκάλα είδε μία ρωγμή στον τοίχο και απομάκρυνε αμέσως τα παιδιά, η αντίδρασή της ήταν άμεση. Σώθηκαν από τύχη τα παιδιά. Το θρανίο που καθόταν ο γιος μου, λύγισε από τις λαμαρίνες», αναφέρει συγκλονισμένη Ιωάννα Τρικούκη, μητέρα μαθητή της 6ης δημοτικού που βρισκόταν στην τάξη που κατέρρευσε η οροφή.