Στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας βρέθηκαν ο ηθοποιός Γιώργος Χρυσοστόμου και η κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Άννα Κανδαράκη,
Οι περισσότεροι άνθρωποι στο άκουσμα της κρίσης ηλικίας διακατέχονται από πανικό. Όμως, οι κρίσεις ηλικίας τελικά δεν έχουν ηλικία και μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε κομβική στιγμή της ζωής μας, όταν συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές. . Οι γυναίκες και οι άνδρες τις βιώνουν διαφορετικά αλλά όλοι μπορούν να τις αξιοποιήσουν προς όφελός τους.
Η πιο συνηθισμένη κρίση είναι αυτή της μέσης ηλικίας και όλοι νομίζουν ότι αυτό συμβαίνει εκεί γύρω στα 40 με 50. Όμως, έχουμε πολλές κρίσεις στη διάρκεια της ζωής μας, οι οποίες σχετίζονται με παράγοντες όπως : Όταν φεύγω από το πατρικό μου (σπουδές, στρατός)
Όταν ψάχνω ή ξεκινάω δουλειά
Όταν παίρνω σημαντικές αποφάσεις (γάμος, παιδί)
Όταν αισθάνομαι ότι δεν είμαι πια χρήσιμος.
Η δημοφιλέστερη απάντηση: «Όταν αισθάνομαι ότι δεν είμαι πια χρήσιμος». Ακολουθεί η απάντηση «όταν παίρνω σημαντικές αποφάσεις» και με μεγάλη διαφορά οι άλλες δύο απαντήσεις.
Ένα μεγάλο στερεότυπο είναι ότι η κρίση ηλικίας σχετίζεται με τη γήρανση και αφορά κυρίως τις γυναίκες.
Η παρακάτω έρευνα δίχνει ποιος είναι ο σωστός τρόπος να στεκόμαστε απέναντι από κομβικά γεγονότα ζωής, που πυροδοτούν τέτοιες κρίσεις.
Περνάω κρίση σε κάθε μικρή ή μεγάλη αποτυχία
ΝΑΙ: 59%
ΟΧΙ: 41%
(οι άνδρες καταρρέουν όταν αποτυγχάνουν)
Η απώλεια των γονέων είναι μια διαχειρίσιμη κρίση
ΝΑΙ: 39%
ΟΧΙ: 61%
Τα ζητήματα υγείας δημιουργούν τις πιο σοβαρές και δύσκολες κρίσεις στη ζωή μας
ΝΑΙ: 95%
ΟΧΙ: 5%
Η μεγαλύτερη κρίση που βιώνω είναι επειδή δεν έχω εκπληρώσει τα «θέλω» στη ζωή μου
ΝΑΙ: 72%
ΟΧΙ: 28%
Η εικόνα είναι διαβατήριο, λένε πολλοί, ειδικά στις μέρες μας. Και οι άνθρωποι κάνουν τα πάντα κυριολεκτικά για να δείχνουν fit, πιο όμορφοι και πιο ανταγωνιστικοί ακόμη και στον επαγγελματικό τους χώρο.