«Ήταν χρυσό παιδί. Τι να σας πω, οι πελάτες όλοι τον αγαπούσαν. Εδώ επικρατεί μια συγκίνηση σε όλους».
Με το ζόρι κρατά τα δάκρυά της η εργοδότρια του Γιώργου Ζαντιώτη, του 25χρονου που έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ στη Γερμανία.
«Δούλευε σε εμάς, στον άντρα μου που έχουμε το μαγαζί, 6 χρόνια τώρα. Ο άντρας μου τον είχε σαν παιδί του γιατί ο Γιώργος έχασε τον πατέρα του όταν ήταν 9 χρονών».
Ο Γιώργος έχασε τη ζωή του 1μιση ώρα μετά τη σύλληψή του, κατά τη διάρκεια αιμοληψίας για να διαπιστωθεί εάν ήταν υπό την επήρεια ουσιών. Έχασε τις αισθήσεις του και δεν επανήλθε ποτέ.
Η επί 6 ολόκληρα χρόνια εργοδότριά του διαψεύδει πληροφορίες που θέλουν ο 25χρονος να έκανε χρήση ουσιών.
«Όχι, όχι, όχι, ήταν πάντα στη δουλειά του. Εντάξει μέχρι που να τη μάθει, έπρεπε να τη μάθει και από εκεί και πέρα ήταν πάντα χαμογελαστός».
Σύλληψη που θυμίζει Φλόιντ
Στο βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Γερμανοί αστυνομικοί φαίνονται να ακινητοποιούν τον 25χρονο ασκώντας βία.
Χρησιμοποιούν τα πόδια τους και τον πιέζουν. Η αδερφή του φωνάζει κλαίγοντας.
«Σας παρακαλώ δεν το έκανε. Σας παρακαλώ, αυτό δεν είναι σωστό».
Το βίντεο έχει προκαλέσει σάλο και στα social media με το hashtag #GiorgouZantioti το οποίο χρησιμοποιούν πολλοί για να κατακρίνουν τον τρόπο με τον οποίο συλλαμβάνεται ο 25χρονος Έλληνας, ενώ έγιναν και διαμαρτυρίες κατά τις αστυνομικής βίας στου δρόμους του Βούπερταλ.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει και πολιτικές αντιδράσεις, καθώς η εισαγγελία καθυστέρησε μια ολόκληρη εβδομάδα να δημοσιεύσει το περιστατικό και το θέμα αναμένεται να τεθεί στην επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.
Στο άσχημη ψυχολογική κατάσταση είναι η μητέρα του θύματος.
«Σε τι κατάσταση θέλετε να είναι μια μάνα και μια αδερφή που χάνουν το παιδί τους, τον αδερφό τους. Είναι όλοι συγκινημένοι και οι πελάτες μας λένε τα καλύτερα λόγια για τον Γιώργο. Όλο χαμογελαστός όλο», συμπληρώνει η πρώην εργοδότριά του.
Δίπλα στην οικογένεια είναι το ελληνικό προξενείο, ενώ οι ελληνικές Αρχές στη Γερμανία βρίσκονται επίσης σε επαφή με τις αρμόδιες γερμανικές.