Στην... εντατική βρίσκονται οι ΜΕΘ της βορείου Ελλάδας, με τους γιατρούς να ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας.
Μετά την αποκάλυψη του LIVE NEWS πως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης γίνεται ήδη διαλογή ασθενών. Μία ακόμη εντατικολόγος αποκαλύπτει στο LIVE NEWS πως βρέθηκε κι εκείνη πριν λίγες μέρες στο δίλημμα ποιον ασθενή θα βάλει στο μοναδικό κενό κρεβάτι της εντατικής.
«Το κριτήριο είναι ποιος ασθενής έχει περισσότερη προοπτική. Όλοι διασωληνώνονται και υποστηρίζονται με κάποιο μηχάνημα αλλά το ποιον θα επιλέξεις να βάλεις στο μοναδικό σου κρεβάτι το κριτήριο είναι αυτό. Δηλαδή αυτός ο οποίος με μια ματιά φαίνεται κάπως πως βελτιώνεται με τη διασωλήνωση» ανέφερε η διευθύντρια της ΜΕΘ νοσοκομείου Καβάλας Εύα Νάγκυ.
22 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Η εφημερία στο ΑΧΕΠΑ ολοκληρώθηκε με 15 στις 15 κλίνες κατειλημμένες και 4 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ενώ 11 ήταν το πρωί οι διασωληνωμένοι εκτός εντατικής στο Παπαγεωργίου, το οποίο σήμερα εφημερεύει.
«Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν 5, 7, 8 άνθρωποι οι οποίοι νοσηλεύονται επί σειρά ημερών εκτός εντατικής σε συνθήκες σαφώς υποδεέστερες από ό,τι σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας» τόνισε ο εντατικολόγος της ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου» Βασίλης Τσάπας.
Οι 8 στους 10 που μπαίνουν εντατική καταλήγουν
Ακόμα κι αν βρεθεί όμως το πολυπόθητο κρεβάτι στην εντατική, σε αυτό το κύμα της πανδημίας είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει να βγει από μέσα.
«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα ποσοστό θνησιμότητας 85% ίσως και παραπάνω. Από τους 100 που μπαίνουν οι 85 πεθαίνουν. Ακριβώς εκεί θα καταλήξουμε και μπορεί και παραπάνω» υποστήριξε ο εντατικολόγος Ευάγγελος Καϊμακάνης.
Πέντε νεκρούς σε μία μέρα μετρά το νοσοκομείο Σερρών με σχεδόν τους μισούς να καταλήγουν σε απλές κλίνες. Και οι 5 ήταν ανεμβολίαστοι.
«Τρεις από ΜΕΘ και δύο σε απλές κλίνες. Είναι μεταξύ 80-90% η θνησιμότητα πλέον. Δεν λειτουργεί το πνευμόνι, δεν μπορούν να πάρουν ανάσα και παθαίνουν ανακοπή» σημείωσε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Σερρών Δημήτρης Μπαλαξής.
Δώδεκα ασθενείς κατέληξαν μέσα σε τρεις μέρες στο νοσοκομείο Βόλου, με πέντε εξ αυτών να καταλήγουν μόνο το τελευταίο 24ωρο.
Εντατικολόγοι από την Αθήνα στο «Παπανικολάου»
18 νέες κλίνες ΜΕΘ ανοίγουν σήμερα στο Παπανικολάου οι οποίες θα λειτουργήσουν με εντατικολόγους από την Αθήνα. Νέα ΜΕΘ αναπτύχθηκε σήμερα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
«Η πρώτη εντατική έχει 8 κλίνες και η δεύτερη θα έχει άλλες 8 σιγά – σιγά που θα τις αυξήσουμε» ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Κουλούρας.
Μόλις έξι κλίνες εντατικής εξυπηρετούν περιστατικά από την Κόρινθο, την Αρκαδία, την Αργολίδα, τη Σπάρτη και τη Μεσσηνία. Όπως ήταν αναμενόμενο και οι 6 γέμισαν σε λίγες ώρες.
«Δεχτήκαμε περιστατικό και από τη Ζάκυνθο γιατί όλες οι μονάδες στο δρόμο από την Ζάκυνθο μέχρι εδώ ήταν κατειλημμένες» τόνισε ο υπεύθυνος κλινικής Covid του νοσοκομείου Κορίνθου Δημήτρης Γράσσος.
Την ώρα που γιατροί ζητούν επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπέρ του μέτρου αυτού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τάχθηκε και ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, με κίνητρα αλλά και κλιμακούμενες κυρώσεις που θα ξεκινούν από πρόστιμα και θα φτάνουν έως και τις απολύσεις.
Στόκκος: Είμαστε σε ακραία κατάσταση και δεν υπάρχει βοήθεια
Μιλώντας ζωντά στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο διευθυντής της ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, Κωνσταντίνος Στόκκος σημείωσε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τραγική. «Όλα τα τμήματα είναι υποστελεχωμένα. Βοήθεια δεν υπάρχει, παρά τις εκκλήσεις μας» τόνισε ο κ. Στόκκος, υπογραμμίζοντας ότι οι γιατροί είναι εξουθενωμένοι.
«Κάθε εισαγωγή που κάνουμε στο νοσοκομείο, έχει πίσω του μια οικογενειακή ιστορία. Και αυτήν την αναλαμβάνουμε εμείς» σημείωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης.
«Τα νέα παιδιά είναι το μέλλον της κοινωνίας. Και όταν αυτά τα παιδιά μπαίνουν στην εντατική, τότε η κοινωνία έχει πρόβλημα» κατέληξε ο Κωνσταντίνος Στόκκος.