Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα ωστόσο, συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο άμυνας μετά τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες και μετανάστες
Την ικανοποίησή τους για τα συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη στο Παρίσι εκφράζουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους εταίρους και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο, συνέβαλε με εποικοδομητικό τρόπο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στα συμπεράσματα της Διάσκεψης:
1. Γίνεται σαφής αναφορά στη δέσμευση των Λίβυων για τη διενέργεια ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.
2. Στο θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και στρατευμάτων, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσης, καθώς υπάρχει σαφής αναφορά για την «άμεση ανάπτυξη χρονοδιαγραμμάτων», αναφορά στην οποία επέμεινε η ελληνική πλευρά μαζί με άλλους συμμετέχοντες.
3. Υπάρχει σαφής αναφορά στην επιχείρηση IRINI και στο έργο που έχει επιτελέσει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες το Διεθνούς Δικαίου.
«Απασφάλισε» ο Ερντογάν
Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις σήμανε συναγερμός στην Αθήνα. Ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ μετά την σύσκεψη με τους αρχηγούς των 3 όπλων έθεσε σε επιφυλακή της Ένοπλες Δυνάμεις κατά μήκος της συνοριογραμμής από τον Έβρο έως το Καστελόριζο δίνοντας εντολή για:
•Αύξηση επιτήρησης κατά μήκος συνόρων
•Άμεση αναφορά περιστατικών
•Αύξηση ετοιμότητας αντίδρασης σε συνεργασία με ΕΛ.ΑΣ και Ακτοφυλακή
Ετοιμασίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν
Ο πρωθυπουργός, είχε σύντομη συνάντηση με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Καμάλα Χάρις, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής για τη Λιβύη, στο Παρίσι.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε η πρόσφατη υπογραφή της πενταετούς επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η προσεχής επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, σε χρόνο που θα καθοριστεί.