Συνεχίζουν να επισκέπτονται σπίτια, διαμερίσματα οι συνολικά 60.000 απογραφείς και να παραδίδουν στους κατοίκους το έντυπο με τον μοναδικό κωδικό για κάθε νοικοκυριό, ώστε να πραγματοποιηθεί η απογραφή 2021 μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας.
Μέσω της απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του Πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι Γενικές Απογραφές διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19 και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο Νόμο 4772/2021 (Α’ 17).
Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στην Απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Ο τρόπος διενέργειας
Τρόπος διενέργειας Ηλεκτρονική Αυτοαπογραφή:
– Ένας Απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία σας έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον “Μοναδικό Κωδικό Απογραφής” της κατοικίας.
– Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά μέχρι και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον Απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα όπως καταυλισμοί, στρατόπεδα, μοναστήρια, Δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκοι ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, Δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς Απογραφείς, με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.
Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό: Τηλ.: 211 1212032 ή να απευθύνονται στο e-mail: census2021@statistics.gr.
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος.
«Ο φάκελος που θα λάβει κάθε νοικοκυριό έχει μέσα το σχετικό κωδικό. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη για να μπει κάποιος στην εφαρμογή μας. Η απογραφή είναι μια τεράστια επιχείρηση. Όλα τα νοικοκυριά πρέπει να λάβουν αυτό το φάκελο μέσα στις επόμενες ημέρες. Πολλοί έχουν ήδη ξεκινήσει να αυτοαπογράφονται. Ο αριθμός αυτό χρειάζεται για τη διαδικασία της αυτοαπογραφής. Ο 12ψήφιος κωδικός αντιστοιχεί στην κατοικία σας. Εσείς μπαίνετε μέσα στην εφαρμογή και μας λέτε ποιοι μένουν σε αυτή την κατοικία», εξήγησε ο κ. Θανόπουλος.
«Αν δεν είναι κάποιος εξοικειωμένος με την τεχνολογία, ο απογραφέας γνωρίζει ποιοι έχουν αυτοαπογραφεί, και μπορεί να κλείσει κάποιο ραντεβού αν κάποιος δεν μπορεί να το κάνει μόνος του», εξήγησε ο ίδιος.
Η απογραφή είναι υποχρεωτική. Τα στοιχεία τα κρατάμε μόνο εμείς σε ατομικό επίπεδο. Δε τα λαμβάνει καμία υπηρεσία. Για εμάς είναι ζήτημα επαγγελματισμού το στατιστικό απόρρητο», τόνισε κλείνοντας ο κ. Θανόπουλος.