Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες έρευνες φυσικού αερίου στα νερά των γειτονικών χωρών, καθώς και η τουρκική προκλητικότητα στο μεταναστευτικό.
«Η τουρκική διπλωματία έχει περάσει σε μία φάση άμυνας», δήλωσε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν βγήκε σε ξένο πρακτορείο και τόνισε πως δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Turkish Airlines για τους μετανάστες που μετέφερε στη Λευκορωσία.
«Θα συνεχίσουμε με τον κ. Ερντογάν και αυτό είναι το πρόβλημα. Ο κ. Ερντογάν χθες μετά τη συνδιάσκεψη της Λιβύης στην οποία αναγκάστηκε να μας υπομείνει, όπως και την υπόλοιπη ελληνική κοινότητα έφυγε από εκεί με μία απόφαση, την οποία και ο ίδιος αναγκάστηκε να προσυπογράψει. Ότι θα απομακρυνθούν και οι κρατικές δυνάμεις, αλλά και οι μισθοφόροι. Η πίεση σε ένα κομμάτι που τον ενδιαφέρει πάρα πολύ που συνδέεται και με το παράνομο τουρκολιβυκό», τόνισε ο καθηγητής γεωπολιτικής πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Μάζης .
«Δεύτερο σημείο στη Λιβύη που τον πιέζει αφόρητα είναι το γεγονός ότι δεν κατάφερε να αποπέμψει την υπουργό εξωτερικών της Λιβύης και δείχνει και την τάση της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση των πολιτικών του Ερντογάν», πρόσθεσε ο καθηγητής.
«Δεν πιστεύω ότι είναι σε θέση να αντιδράσουν απέναντι σε όλη τη διεθνή κοινότητα και να μην αποχωρήσουν», συμπλήρωσε ο κ. Μάζης.
Ο ίδιος αναφερόμενος και στις ελληνικές συμμαχίες σημείωσε πως «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται προστατευμένη αρκετά καλά από ένα πλέγμα συμμαχιών που τη στηρίζουν».
Και συνέχισε «οι δυνατότητες των ελληνικών δυνάμεων είναι τέτοιες που αν διανοηθεί να διαπράξει το απονενοημένο θα λάβει πολύ σοβαρή απάντηση».
«Βλέπω μια αυξημένη ευαισθησία της ΕΕ σχετικά με τη δραστηριότητα της Τουρκίας στη Λευκορωσία που προσπαθεί να δημιουργήσει ανάλογα τετελεσμένα και εικόνες με αυτές του ελληνικού Έβρου», για τη μεταναστευτική κρίση.
«Πρέπει να απαιτήσουμε επιβολή κυρώσεων κατά του κράτους», υπογράμμισε για τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα ο κ. Μάζης.