Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής Χάρης Χηνιάδης εξηγεί ποιες είναι οι βιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.
«Η υπογονιμότητα αφορά το ζεύγος δεν αφορά μόνο έναν άνθρωπο», τονίζει ο γυναικολόγος αναπαραγωγής Χάρης Χηνιάδης.
Μέχρι ποια ηλικία είμαστε γόνιμοι;
Οι άνδρες θεωρητικά είναι γόνιμοι για πάντα . Στην πραγματικότητα μετά τα 50, η ποιότητα σπέρματος πέφτει πάρα πολύ. Αυτό δεν έχει αντίκτυπο ως τώρα αν μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος με την έννοια ότι θα αποβάλει, αλλά στο αν θα μείνει έγκυος αφενός και αφετέρου σε άλλα θέματα όπως σε ένα παιδί να βγει αυτιστικό.
Στις γυναίκες μετά τα 35 και μετά μειώνονται ωάρια τους, άλλα οι σύγχρονοι τρόποι αναπαραγωγής μπορούν να μείνουν έγκυες και σε μεγαλύτερη ηλικία. Σημαντική βοήθεια είναι και η κατάψυξη των ωαρίων.
Αριθμός αναπαραγωγικών κυττάρων
Οι γυναίκες έχουν τόσα ωάρια όσα τη στιγμή που γεννιούνται και μετά ελαττώνεται ο αριθμός τους. Στους άνδρες, κάθε 72 μέρες ανανεώνεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων.
Πόσα κύτταρα γονιμοποιούνται;
Στις γυναίκες ικανότητα γονιμοποίησης έχει ένα μόνο ωάριο κάθε μήνα. Στους άνδρες εκατομμύρια σπερματοζωάρια μπορούν να συμμετάσχουν στη γονιμοποίηση.
Όταν δεν υπάρχει καλό ωάριο ή σπερματοζωάριο
Στους άνδρες με μία βιοψία όρχεων μπορεί αν βρεθούν καλά σπερματοζωάρια. Στις γυναίκες δεν υπάρχει εναλλακτική
Κατάψυξη ωαρίων και σπερματοζωαρίων
Το σπερματοζωάριο διατηρεί τη γονιμοποιητική του ικανότητα, ενώ στο ωάριο επηρεάζεται αρνητικά σε σημαντικό βαθμό ακόμη και με τις πιο εξελιγμένες μορφές κατάψυξης
Αποδοχή της μη ικανότητας για γονιμοποίηση
Οι γυναίκες δεν αποδέχονται εύκολα π.χ. να γίνει η γονιμοποίηση σε άλλο σώμα, σε αντίθεση με τους άνδρες που το δέχονται ευκολότερα.