Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ντάουνινγκ Στριτ μετά το Brexit και στα θέματα που θα συζητήσουν είναι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
Ο Μπόρις Τζόνσον υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην είσοδο της Ντάουνιγκ Στριτ.
«Αυτή η συνάντηση έρχεται στα 200 χρόνια από την ιστορική επανάσταση για ανεξαρτησία το 1821» ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον Έλληνα ομόλογό του να τονίζει ότι η νίκη των Ελλήνων στην Επανάσταση ήταν «ενάντια στα προγνωστικά». «Ναι, ενάντια στα προγνωστικά με την υποστήριξη του Λόρδου Βύρωνα» πρόσθεσε ο κ. Τζόνσον.
Πρώτο θέμα στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.
Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά διέψευσε κατηγορηματικά από το Λονδίνο τους ισχυρισμούς των Τούρκων ότι η Ελλάδα κάνει pushback στο Αιγαίο.
«Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των συνόρων μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Σε καθημερινή βάση σώζουμε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, ανθρώπους» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ωστόσο Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προκλήσεις, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα.
«Εκτός από όλα αυτά, η Ελλάδα επιδεικνύει απάνθρωπες πρακτικές κατά των μεταναστών που είναι αντίθετες με τις κοινές αξίες και της παγκόσμιες αρχές που η ΕΕ ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται. Συνεχίζει ανελέητα να απωθεί μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών στο Αιγαίο πέλαγος» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Μητσοτάκης, έχει μόνο μία ενασχόληση. Συναντιέται με διάφορους ηγέτες και δεν μιλάει για καμία υπόθεση της Ελλάδας. Καταγγέλλει μόνο την Τουρκία» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ.
Κι αν για τους Τούρκους ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κόκκινο πανί, τους Βρετανούς τους γοήτευσε παρ’ όλο που δήλωσε ευθέως ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν και πρέπει να επανενωθούν.
Απόψε ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στο Λονδίνο το Μουσείο Επιστημών και θα ξεναγηθεί στην Έκθεση «Αρχαίοι Έλληνες: Επιστήμη και Σοφία».
«Ζήτημα αξιακό και πολιτικό»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον κ. Johnson το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».