Μια έκθεση με ρούχα δολοφονημένων γυναικών που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, έρχεται τώρα και στην Ελλάδα για να αφυπνίσει συνειδήσεις και να υπογραμμίσει την πληγή των γυναικοκτονιών.
Δεν είναι πια εδώ αλλά μιλάνε… σε όλες τις γλώσσες. Με τα ρούχα τους. Πριν συναντηθούν οι ζωές τους με τους δολοφόνους τους.
Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μια μικρή ετικέτα που εξηγεί πώς έμεινε άδειο…
«Ελένη Τοπαλούδη – 28 Νοεμβρίου 2018». Τη βίασαν, τη χτύπησαν με σιδερένιο αντικείμενο και την πέταξαν στη θάλασσα. Ποινή για τους δύο δράστες ισόβια κάθειρξη και 15 χρόνια έκαστος χωρίς ελαφρυντικά.
Η μαρτυρία του πατέρα της Ελένης στο MEGA, συγκλονίζει. «Ήταν δύσκολο να δώσουμε κάτι δικό της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ένα ροζ φόρεμα, ένα τζιν παντελόνι, μια πράσινη μπλούζα, ένα «τυχερό» φούτερ για τα διαγωνίσματα… ανάμεσά τους το ασπρόμαυρο σύνολο της Ελένης Τοπαλούδη.
Η έκθεση ξεκίνησε από το Ισραήλ όπου από το 2010 ως το 2019 δολοφονήθηκαν 189 γυναίκες. Επόμενος σταθμός της έκθεσης η χώρα μας όπου από την αρχή του έτους έχουν φθάσει στα 13 τα θύματα των γυναικοκτονιών.
Νανουρίσματα γυναικών σε πολλές γλώσσες συνοδεύουν τη σπαρακτική έκθεση της Keren Goldstein και του Adi Levy, δυο ισραηλινών δημιουργών που έχουν βάλει στόχο να ταξιδέψουν παντού και να αφυπνίσουν όλο τον κόσμο για το θεμα των γυναικοκτονιών.
Η έκθεση «shes gone» -«εκείνη που έφυγε» και θα έχει εδώ τίτλο «Για ένα αδειανό πουκάμισο» εγκαινιάζεται στις 25 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και θα διαρκέσει ως τις 14 Δεκεμβρίου.