Με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και την αντίληψη κοινοτικής αλληλεγγύης που τη διαπερνά, απαντά η Αθήνα στη Μαδρίτη, αντιδρώντας έτσι στο νέο deal της Ισπανίας με την Τουρκία για πώληση οπλικών συστημάτων.
Βολές για τη στάση του σοσιαλιστή Ισπανού πρωθυπουργού εξαπολύει η Αθήνα με αφορμή τις εξοπλιστικές μπίζνες που συμφώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Θα ευχόμασταν και άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας. Και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες, και ιδίως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Στη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας που προκάλεσε σοκ και δεος στην Άγκυρα αναφέρθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
«H επίσκεψή σας λαμβάνει χώρα λίγες εβδομάδες μετά τη σύναψη της συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία αναβάθμισε τη σχέση μας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Είναι μια στιγμή που πρέπει να δράσουμε από κοινού σε πολλά θέματα που απασχολούν και τις δύο χώρες. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι σε ζητήματα ασφάλειας, κυριαρχίας και κυριαρχιών στη Μεσόγειο» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.
Οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μέση Ανατολή εξετάστηκαν στην τετραμερή Ελλάδας Γαλλίας Αιγύπτου και Κύπρου στην Αθήνα όπου επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της θάλασσας.
Κι ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση «Μέδουσα» και ο πλους του ερευνητικού Nautical Geo δίπλα στην Κρήτη, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία μετά τις υπερπτήσεις προχωρά και σε μια ακόμα μορφή επιχειρήσεων στο Αιγαίο.
Δέσμευσε δύο περιοχές απέναντι από την Λέσβο όπου όπως αποκαλύπτει το MEGA, από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 22 Δεκεμβρίου τα τουρκικά τζετ θα σπάνε το φράγμα του ήχου, αναστατώνοντας την ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα η Άγκυρα βάφτισε το 4ο πλωτό γεωτρύπανο που αποκτά «Αλπ Αρσλάν», του Σουλτάνου που νίκησε του Βυζαντινούς στο Ματζικέρτ ανοίγοντας το δρόμο για την κατάκτηση της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.