Αλλάζουν όλα από Δευτέρα στη ζωή των ανεμβολίαστων. Τρεις κατηγορίες χώρων υπάρχουν πλέον και η πρόσβαση θα είναι ανοιχτή σε όλους χωρίς τεστ, μόνο για αγορά φαρμάκων και τροφίμων.
«Lockdown» για ανεμβολίαστους
Τα πάνω… κάτω έρχονται στις ζωές των ανεμβολίαστων, αφού από την ερχόμενη Δευτέρα η πρόσβαση με αρνητικό rapid test δε θα είναι πλέον εφικτή σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους από μία σειρά δραστηριοτήτων.
Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να ξεχάσουν:
– Θέατρα
– Σινεμά
– Μουσεία
– Γυμναστήρια
– Γήπεδα
Άλλοι, υποδέχτηκαν τα νέα μέτρα ως αναγκαίο κακό, άλλοι ως τον μόνο τρόπο να ξεφύγουμε από την πανδημία και άλλοι με γκρίνια και δυσαρέσκεια.
Τι ισχύει για λιανεμπόριο & τρόφιμα
Σε σουπερμάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες και φαρμακεία, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν κανονικά χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 9 τ.μ.
Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης νυχιών, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν με rapid test.
Πάντως, αρκετοί ανεμβολίαστοι εμμένουν στην αρχική τους απόφαση παρά τα μέτρα και τους περιορισμούς.
Αυτό που αλλάζει στο λιανεμπόριο είναι ότι πλέον τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 μέχρι τις 21:00 τις καθημερινές.
Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και τα πρόστιμα, είτε για επιχειρήσεις είτε για τους καταναλωτές, θα είναι μεγάλα.
Τα θολά σημεία των νέων μέτρων
Τρία είναι τα θολά σημεία των νέων μέτρων που θα ισχύουν από Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Αρχικά, στα άτομα άνω των 60 ετών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού παύει να ισχύει 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση εάν θέλουν να μπαίνουν ελεύθερα σε χώρους για εμβολιασμένους.
Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να μην ανανεώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, θα μπορούν ταξιδεύον κανονικά υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχει ανάλογος περιορισμός στη χώρα που θέλουν να φτάσουν. Παρόμοιο περιορισμό έχει μέχρι στιγμής μόνο η Γαλλία.
Το ίδιο θα ισχύει και για όσους Ευρωπαίους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Δεύτερον, με έλεγχο των πιστοποιητικών τους θα μπαίνουν οι πιστοί στις εκκλησίες. Ωστόσο, αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για τον έλεγχο όσων θέλουν να εισέλθουν στους ναούς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ελέγχους θα κάνουν τόσο οι κληρικοί, όσο και μεικτά κλιμάκια της πολιτείας.
Στο χθεσινό διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δεν υπήρχε αναφορά στην τηλε-εργασία.
Άγνωστο παραμένει αν και σε ποιο βαθμό οι εργαζόμενοι θα εργάζονται από το σπίτι τους, καθώς μέχρι πρότινος, το κυλιόμενο ωράριο ήταν συνδεδεμένο με την τηλε-εργασία.
Ζήτημα υπάρχει ωστόσο και με τα δρομολόγια των ΜΜΜ, ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο, που παραδοσιακά κινείται μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.
«Υπάρχουν κενά»
«Υπάρχουν κενά λογικής», είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Γιάννης Πρετεντέρης.
Σύμφωνα με τα μέτρα, ένας πελάτης γυμναστηρίου θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος για να μπει, ο γυμναστής όμως που είναι από πάνω του μπορεί να είναι ανεμβολίαστος.
Αντίστοιχα, ένας ηθοποιός μπορεί να είναι ανεμβολίαστος αν παίζει στην παράσταση, αν πάει ως θεατής σε παράσταση ωστόσο πρέπει να είναι εμβολιασμένος.
«Υπάρχει ένα κενό λογικής που δε μου είναι εύκολο να το καταλάβω», κατέληξε ο δημοσιογράφος.