Στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα επικαλούμενος τον θαυμασμό του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την Αρχαία Ελλάδα τον καλεί σε άρθρο του στην Mail να αδράξει την ευκαιρία για την επιστροφή τους. Μάλιστα θυμίζει πως έχει ακόμα και προτομή του Περικλή, ο οποίος αποτελεί έναν από τους ήρωές του
Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στρίτ όπου έθεσε ευθέως το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε με άρθρο στην βρετανική The Mail on Sunday.
«Τι θα μπορούσε να αποτελέσει σπουδαιότερη απόδειξη του οράματος του Πρωθυπουργού Johnson για μια νέα, γεμάτη αυτοπεποίθηση, ανοιχτή και πραγματικά «Οικουμενική Βρετανία» από το να κάνει η κυβέρνησή του το γενναίο βήμα προς τα εμπρός και, από κοινού με το Βρετανικό Μουσείο, να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα;», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Ο σημερινός πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε σπουδάσει κλασικές σπουδές στην Οξφόρδη και ήταν εκείνος που είχε καλέσει το 1986 τη Μελίνα Μερκούρη η οποία τότε είχε θέσει δημόσια το ελληνικό αίτημα.
«Πιστεύω ότι ο Boris Johnson, ως μελετητής της κλασικής εποχής, αντιλαμβάνεται ότι έχει μια μοναδική ευκαιρία να αδράξει τη στιγμή αυτή και αυτή η γενιά, να είναι εκείνου που επιτέλους θα επανενώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι ώρα να αδράξουμε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. «Φυσικά και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα», υποστηρίζουν οι Βρετανοί πολίτες.
Ο Guardian σε κεντρικό του άρθρο που τουίταρε η βρετανοελληνίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ έγραψε ότι μια μέρα, μια βρετανική κυβέρνηση θα τα επιστρέψει και το μόνο ερώτημα είναι ποια κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα κερδίσει τις ευχαριστίες της Ελλάδας.
«Θα είναι ένας μακρύς δρόμος αυτός, πιστεύω όμως ότι έχουμε μία στρατηγική και ένα σχέδιο ώστε τελικά αυτή η μεγάλη εθνική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες κάποια στιγμή να τελεσφορήσει», είπε ο πρωθυπουργός.
«Θυμόμαστε όλοι τη Μελίνα που είχε πει κι αν έχω πεθάνει θα αναστηθώ για να δω να γυρίζουν», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο Μπόρις Τζόνσον πέταξε το μπαλάκι στο Βρετανικό Μουσείο παρότι η UNESCO για πρώτη φορά έκρινε πως η υπόθεση έχει διακρατικό χαρακτήρα. Η αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού δεν άρεσε φυσικά στους νομικούς που έχουν εμπλακεί.
«Ήταν ανέντιμη γιατί θα του είπε πως είναι ζήτημα του Μουσείου ενώ ξέρει πολύ καλά πως υπάρχει ο νόμος του 1963 που απαγορεύει στους εφόρους του Μουσείου να αποφασίζουν για την τύχη των εκθεμάτων», υποστήριξε ο δικηγόρος Τζέφρι Ρόμπερτσον.
Στην περίπτωση που η Βρετανοί δεχθούν η Ελλάδα είναι έτοιμη να εξετάσει να επιτρέψει να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο κάποια από τα πλέον εμβληματικά δημιουργήματα παγκοσμίως που ποτέ δεν έχουν βρεθεί εκτός συνόρων.