Η Αυστρία είναι από σήμερα η πρώτη χώρα της Ευρώπης που επέστρεψε σε καθεστώς lockdown.
Είναι σαν να πάγωσε ο χρόνος στην Αυστρία. Εικόνες ίδιες από το 2020, στο πρώτο lockdown και το 2021, με την εφαρμογή ξανά αυστηρών περιοριστικών μέτρων από σήμερα. Καταστήματα κλειστά και δρόμοι άδειοι στη Βιέννη και το Σάλτσμπουργκ.
Η Αυστρία είναι από σήμερα η πρώτη χώρα της Ευρώπης που επιστρέφει στους αυστηρούς περιορισμούς σε μία προσπάθεια από τη μία να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων και από την άλλη να πιεστούν οι ανεμβολίαστοι να θωρακίσουν τον εαυτό τους και την κοινωνία.
Η χώρα κατέγραψε μέσα σε 24 ώρες περισσότερα από 14.000 νέα κρούσματα. Μεγάλος αριθμός πολιτών αντιδρά στα νέα μέτρα.
Στην Γερμανία με τα κρούσματα να ξεπερνούν εχθές τις 36.000, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα δεν επαρκούν. Με το βλέμμα σε ένα νέο lockdown και την πανδημία να φέρνει τα γερμανικά νοσοκομεία στα όριά τους, ο Γενς Σπαν ασπάστηκε μία άκρως κυνική διαπίστωση.
«Υπάρχει η πιθανότητα, στο τέλος του χειμώνα, σχεδόν όλοι οι Γερμανοί να έχουν εμβολιαστεί, να έχουν θεραπευτεί ή να έχουν πεθάνει, όπως κάποιοι λένε κυνικά», δήλωσε ο Γενς Σπαν, υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Γερμανίας.
Στο Βέλγιο με περισσότερα από 13.000 νέες μολύνσεις της ημέρα οι αρχές με νέα μέτρα σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους οι οποίοι αντιδρούν βίαια. Πεδίο μάχης και σφοδρών επεισοδίων με την αστυνομία έγιναν οι δρόμοι των Βρυξελλών με την αστυνομία να προχωρά σε ρίψη νερού και χημικών.
Στην Ολλανδία τα γενικευμένα επεισόδια σε Ρότερνταμ και Χάγη άφησαν πίσω τους εκατοντάδες κατεστραμμένα καταστήματα και οχήματα. Εκατοντάδες είναι και οι καταγγελίες για πλιάτσικο από εξαγριωμένες ομάδες νεαρών που αντιδρούν στους νέους περιορισμούς.
«Αυτό που δεν θα επιτρέψω ποτέ, είναι σε ηλίθιους να χρησιμοποιήσουν ωμή βία εναντίον ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά για να κρατούν την χώρα ασφαλή», δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός Ολλανδίας.
Οι αρχές προχώρησαν σε περισσότερες από 40 συλλήψεις.