Για το παρελθόν του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τη νέα μάχη που δίνει για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής μίλησε στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» και την Νίκη Λυμπεράκη ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Το παρελθόν είναι δίδαγμα, αλλά το μέλλον είναι που πρέπει να φτιάξουμε» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι εγγυάται για «ένα κόμμα συμμετοχικό, δημοκρατικό, ανοιχτό».
«Πιστεύω πάρα πολύ σε αυτή την ανάγκη, ενός νέου κόμματος που θα ακούει τη φωνή του πολίτη. Θα αξιοποιούμε την κοινωνική σοφία, την οποία δεν αξιοποιούμε σήμερα, δηλαδή τους κοινωνικούς εταίρους, τους εργαζόμενους τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τα επιμελητήρια» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι τα κόμματα δεν αξιοποιούν τη γνώση που έχει η κοινωνία.
«Τα πανεπιστήμιά μας, τους νέους μας για να διαμορφώσουν πολιτική και βεβαίως και τον ίδιο τον πολίτη. Να έχει δικαίωμα λόγου. Υπάρχει αίσθηση και στην κοινωνία ότι δεν ακουγόμαστε, δεν μας προσέχουν, δεν μας σέβονται. Πιστεύω λοιπόν σε ένα πολύ ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα. Το έχω αποδείξει και στο παρελθόν όταν ανοίξαμε αυτή την ίδια τη διαδικασία, τη συμμετοχική» πρόσθεσε.
«Έχω αποδείξει ότι σπάω κατεστημένα και στεγανά και θέλω να βοηθήσω ακριβώς την ανανέωση, που ακριβώς αυτό είναι να δώσουμε χώρο σε νέες ιδέες, σε νέες προτάσεις, νέους ανθρώπους που μπορούν να αναδειχθούν» πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται να δώσουμε τη δυνατότητα, το Κίνημά μας να παίξει και σημαντικό ρόλο και διεθνώς. Το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα μια φωνή στη διεθνή σκακιέρα από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, όπου βεβαίως και κομματικά θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στους Σοσιαλιστές».
«Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ήλιος είναι στην καρδιά μας, είναι μέρος των συμβόλων μας. Αυτά πρέπει να τα αξιοποιήσουμε αλλά βεβαίως πρέπει να τα νοηματοδοτήσουμε, να δώσουμε νέο οξυγόνο, νέες προτάσεις και ιδέες» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου για τα σύμβολα και το ενδεχόμενο επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας για τις αλλαγές και τα νέα δεδομένα που μπορεί να φέρει στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Η ανανέωση είναι το κατά πόσο μπορούμε να δούμε με κριτικό μάτι και να διδασκόμαστε από το παρελθόν και να βλέπουμε και τι έρχεται. Και το τι έρχεται νομίζω ότι το έχω αποδείξει και πολλές φορές. Έχω αποδείξει ότι η καινοτομία είναι μέρος της ζωής της δικιάς μου αλλά και οι διεθνείς εμπειρίες τις οποίες πια μπορώ να φέρω στη χώρα και ως κόμμα».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα όσα έχει διδαχθεί ο ίδιος από την προηγούμενη παρουσία του στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. «Θεωρώ ότι το να διδάσκεται κανείς είναι και στάση ζωής. Είναι μια απόφαση ζωής» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις επιλογές που έκανε ο ίδιος και τις οποίες ακολούθησαν οι επόμενες κυβερνήσεις.
«Η βασική επιλογή η οποία κάναμε, δικαιώθηκε. Δηλαδή η επιλογή ότι ήμασταν αναγκασμένοι, πρώτα από όλα να ζητήσουμε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης της χώρας μας και δεύτερον να αναγκαστούμε να δανειστούμε με κάποιους όρους» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Αυτή η επιλογή τελικά την ακολούθησαν και τα άλλα δύο κόμματα, παρότι λέγαν τελείως διαφορετικά».
Τέλος, μιλώντας για το τι θα άλλαζε από την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα ήταν διαφορετική η επαφή με τον κόσμο. «Να έχω περισσότερο χρόνο να είμαι κοντά στον κόσμο, να μιλάω με τον κόσμο, να συζητάω με τον κόσμο και νομίζω το κόμμα μας σήμερα θα πρέπει είναι πολύ πιο κοντά…» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτει πλήρως το μοντέλο των δύο άλλων κομμάτων.