Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία και εφιάλτης οι ανθρώπινες απώλειες, το δραματικό κοκτέιλ συμπληρώνουν οι πρώτες ενδείξεις για νέα σκληρότερα μέτρα και τα Χριστούγεννα είναι σε κίνδυνο.
Οι ειδικοί θέτουν ωμά το δίλλημα καθώς βλέπουν μπροστά εκατόμβη νεκρών.
«Ή θα αφήσουμε την εκατόμβη νεκρών και τον φόβο να οδηγήσει σε εμβολιασμό ή θα φέρουμε την υποχρεωτικό ήτα δεν υπάρχει άλλη λύση», δήλωσε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Τα χειρότερα σενάρια ήδη επιβεβαιώθηκαν νωρίτερα από τις προβλέψεις.
«Είχαμε πει μεταξύ 9.000-11.000 κρούσματα στο δυσμενές σενάριο σχετικά σύντομα ν νωρίτερα από τα Χριστούγεννα, αρχές Δεκεμβρίου. Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα πριν 2 Τρίτες», ανέφερε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Οι ειδικοί εξηγούν πως η αιτία είναι η μη τήρηση των μέτρων και αφήνουν την πρώτη αιχμή για νέα μέτρα
«Δεν τηρούν μέτρα εμβολιασμένοι ανεμβολίαστοι», σχολίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης.
Οι αριθμοί καταγράφουν ανάγλυφα την διασπορά στην κοινότητα που θα φέρει κρούσματα, διασωληνώσεις και νεκρούς. Αδιανόητη η αύξηση κατά 433% στο ιικό φορτίο στο Ηράκλειο, 271% πάνω η Κέρκυρα, 157% αύξηση στα Χανιά, 95% πάνω ο Άγιος Νικόλαος 86% πάνω το Ρέθυμνο αυξημένο και στην Αλεξανδρούπολη με 37%.
«Είμαστε στην κορύφωση», σημείωσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.
Η μεγαλύτερη αγωνία όλων είναι το πώς θα ανταποκριθούν τα νοσοκομεία, σήμερα και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης βγήκε από την εφημερία με δραματικές εικόνες διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.
Δύσκολη εφημερία στο Ιπποκράτειο. Γεμάτες 28 κλίνες ΜΕΘ και 8 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο λένε πως τα όρια του Ιπποκρατείου έχουν ξεπεραστεί.
«Η κλινική COVID από αύριο θα είναι γεμάτη, ασφυκτικά», τόνισε ο Γιάννης Κούτρας μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ του σωματείου του Ιπποκράτειού Θεσσαλονίκης.
Η κυβέρνηση με την μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80% επιχειρεί να δώσει ανάσες. Για επιβολή της μειοψηφίας θα μιλήσει ο καθηγητής Βασιλακόπουλος
«Είναι το αυτονόητο να κοπούν χειρουργεία γιατί γέμισαν τα κρεβάτια», σημειώνει ο καθηγητής Γουργουλίανης.
Οι ειδικοί από την άλλη τρέμουν την ανθεκτικότητα του κορωνοϊού στα μέτρα που ήδη υπάρχουν το χειρότερο σενάριο υπάρχει πάντα
Μπροστά στην αγωνία για Χριστούγεννα με λοκνταούν ο Θάνος Πλέυρης ξεκαθαρίζει πως για την ώρα αποκλείει το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής διενέργειας Rapid test για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ αλλά οι ανεμβολίαστοι μπορεί να γνωρίσουν νέα μέτρα
«Δεν τίθεται θέμα λήψης μέτρων για εμβολιασμένους και, εφόσον χρειαστεί, θα παρθούν άλλα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση να γίνεται Rapid test στους ανεμβολίαστους για τα σούπερ μάρκετ ή για άλλες πρώτες ανάγκες», σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Τελευταία ελπίδα για να μπει ένα φρένο στις εισαγωγές τα 2000 μονοκλωνικά που πήγαν στα νοσοκομεία οι πρώτες παρτίδες έφτασαν στα «Αττικόν», Σωτηρία», Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, «Ευαγγελισμός», «ΑΧΕΠΑ» , Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου , Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος τόνισε πως είναι για αυτούς που μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.
Τις επόμενες ημέρες η χώρα μας αναμένεται να πάρει και άλλα μονοκλωνικά που και πάλι όμως θα δίνονται μόνο με την γνωμάτευση επιτροπής, το πόσα θα χρειαστούν συνολικά θα εξαρτηθεί από τους εμβολιασμούς και σήμερα η εικόνα στο εμβολιαστικό κέντρο προμηθέας δείχνει την ραγδαία αύξηση καθώς πάνω από 1,6 εκατ. ραντεβού για πρώτη και τρίτη δόση κλείστηκαν τις τελευταίες 30 ημέρες.
«Στη Λάρισα και στη Θεσσαλία φαίνεται πως υπάρχει μία ισοπέδωση της καμπύλης της μεταδοτικότητας. Παρόλα αυτά τα περιστατικά που έρχονται στα νοσοκομεία ο αριθμός τους εξακολουθεί να είναι μεγάλος», δήλωσε ο Απόστολος Κομνός- Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου Λάρισας.
«Πάνω από 40% είναι η θνητότητα», ανέφερε.
«1 στους 2 που θα μπουν στη μονάδα θα χαθεί, ενώ 6 στους 10 θα τα καταφέρουν», σχολίασε ο κ. Κομνός.
«Οι ηλικίες ποικίλουν» σημείωσε καταλήγοντας, καθώς τα περιστατικά είναι άνθρωποι νεαρής ηλικίας 40, 50 και 60 ετών ενώ λίγοι είναι οι ηλικιωμένοι που νοσούν.