Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη γείτονα, μετά και τις διαδηλώσεις αλλά και την περαιτέρω υποβάθμιση της τουρκικής λίρας.
Το ποτήρι της οργής ξεχειλίζει στην Τουρκία για την κατάρρευση της οικονομίας και την φτώχεια, την ώρα που ο Ερντογάν στρέφεται για βοήθεια ακόμα και στον άσπονδο φίλο του, τον ντε φάκτο ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επιφυλάσσοντάς του θερμή υποδοχή στην Άγκυρα.
Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και ΗΑΕ ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα στην κρίση της Συρίας, ωστόσο ο Σαουδάραβας ηγέτης υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ στη γείτονα.
Μεταξύ Άγκυρας και Αμπού Ντάμπι υπεγράφησαν 10 μνημόνια συνεργασίας, που αφορούν και στην χρηματοοικονομικό φορέα.
Χτυπώντας άδειες κατσαρόλες, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, του Ντιγιάρμπακιρ και της Σμύρνης μετά την κατάρρευση της λίρας και τη ραγδαία αύξηση των τιμών.
Στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν στελέχη αριστερών οργανώσεων, ενώ τους επευφημούν πολίτες από παράθυρα και μπαλκόνια.
Οι Αρχές απέκλεισαν το βράδυ την πλατεία Ταξίμ. Από τα συνθήματα απουσιάζουν οι ευθείες βολές στον Ταγίπ Ερντογάν, οι διαδηλωτές ωστόσο αξιώνουν την παραίτηση της κυβέρνησής του.
Στα τάρταρα η λίρα
Η κατρακύλα της λίρας δεν έχει σταματημό. Μέσα σε μια μέρα έπεσε 15% απέναντι στο δολάριο ενώ η πτώση της από την αρχή του έτους είναι 45%.
Η σημερινή ισοτιμία είναι περίπου 12 προς 1. Ο κόσμος τα έχει χαμένα, η αβεβαιότητα για το τι θα φέρει η επόμενη μέρα μεγαλώνει.
«Δείτε την Ελλάδα…»
Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι εξοργιστικές τοποθετήσεις βουλευτών του Ερντογάν.
«Αντί να τρώμε 1 – 2 κιλά κρέας τον μήνα, ας φάμε μισό κιλό. Αγοράζουμε 2 κιλά ντομάτες και πάνε οι μισές στα σκουπίδια. Ε, ας πάρουμε 2 ντομάτες».
Η κεμαλική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή στην ιστορία της Τουρκίας.
«Μέχρι χθες έλεγαν από την κυβέρνηση: ‘Στην εξαθλίωση η Ελλάδα. Καταστράφηκε. Η Ελλάδα χρεοκόπησε’. Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 2,7 φορές μεγαλύτερος από ό,τι στην Τουρκία. Δηλαδή σχεδόν τριπλάσιος. Ποιος ζει στην εξαθλίωση; Ποιος ζει στην εξαθλίωση;» είπε από το βήμα της Βουλής ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος.
Χαρακτηριστικό των στρεβλώσεων της αγοράς είναι ότι Τούρκοι καταναλωτές που επιχείρησαν να αγοράσουν ηλεκτρονικές συσκευές, όπως iPhones από την ιστοσελίδα της APPLE, είδαν στις οθόνες τους το μήνυμα «μη διαθέσιμο» για τα περισσότερα προϊόντα.
Στο στόχαστρο του Ερντογάν τα social media
Λίγες μόλις ώρες μετά τις πρώτες διαδηλώσεις με αφορμή την ιστορική κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η πολιτική ηγεσία της Άγκυρας περνά σε πλήρη αντεπίθεση, επιβάλλοντας ωμή λογοκρισία.
Με ανακοίνωσή της, η Γενική Διεύθυνσης Ασφάλειας, αφού υπενθυμίζει πως διενεργούνται συνεχώς έρευνες για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο, τονίζει πως στο στόχαστρο μπήκαν 271 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που «υποκινούν τον λαό σε μίσος και καλούν τους ανθρώπους στους δρόμους να χρησιμοποιήσουν βία».
Μάλιστα, υποστηρίζεται πως «έχουν ληφθεί οι απαραίτητες νομικές ενέργειες κατά των συγκεκριμένων ατόμων».
Πλήγμα σε ελληνικές εξαγωγές & τουρισμό
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά για πολλούς λόγους την κατάσταση στην Τουρκία.
Μεταξύ αυτών είναι και κάποιοι αμιγώς οικονομικοί, καθώς οι δύο χώρες έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς.
Η Ελλάδα είναι πρώτη σε εξαγωγές προς την Τουρκία, με τη γείτονα να αποτελεί την 4η μεγαλύτερη αγορά για τη χώρα μας.
Οι περσινές εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών έφτασαν τα 1,4 δισ. ευρώ, με τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα να είναι:
– Διυλισμένο Πετρέλαιο
– Βαμβάκι
– Χαλκοσωλήνες
– Φάρμακα
– Λιπάσματα
– Αμνοερίφια
– Τουριστικές υπηρεσίες
Σημειώνεται ότι στην τελευταία τουριστική περίοδο, 900.000 Τούρκοι πολίτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα.
«Δύο οι δρόμοι για τον Ερντογάν»
«Προς το παρόν ξέρουμε ότι πέφτει η λίρα, όχι αν θα πέσει ο Ερντογάν», τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Γιάννης Πρετεντέρης.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος είναι δύο.
«Ή θα καταφέρει να ελέγξει εσωτερικά την κρίση ή θα πάει στο ΔΝΤ», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι και οι δύο είναι δύσκολοι.