Παγκόσμια ημέρα κατά της έμφυλης βίας η σημερινή και γυναίκες που βίωσαν τον εφιάλτη στέλνουν το δικό τους μήνυμα ζητώντας ισχυρότερη θεσμική θωράκιση.
Γαρυφαλλιά, Καρολάιν, Ελένη, Ερατώ, Κωνσταντίνα, Βασιλική, Σταυρούλα, Άννα, Μόνικα, Ντόρα, Νεκταρία. Σύζυγοι, κόρες, μητέρες. Έπεσαν θύματα βάναυσων, αναίτιων εγκλημάτων.
Οι οικογένειές τους δίνουν αγώνα πλέον για να μην υπάρξουν άλλα θύματα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες.
«Να μη μειώνονται οι ποινές διότι τα θύματά μας έχουν καταδικαστεί ερήμην τους. Ισόβια μέχρι να πεθάνουν», λέει η Αλεξάνδρα Ψαρράκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο.
«Η πολιτεία κωφεύει, καμία υποστήριξη», είπε η Κυριακή Αρμουτίδου, μητέρα Ελένης Τοπαλούδη.
Το Ινστιτούτο CSI, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, διοργάνωσε το συνέδριο για την εξάλειψη της βίας που συντόνισε ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασοπόπουλος.
Το παρών στο συνέδριο έδωσε και η Ιωάννα Παλιοσπύρου, θύμα της επίθεσης με βιτριόλι.
Στήριξη στα θύματα
Εκστρατεία ενημέρωσης για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών οργάνωσε η ΕΛ.ΑΣ στην πλατεία Συντάγματος.
Το τελευταίο διάστημα με τα εγκλήματα έμφυλης βίας να έχουν αυξηθεί, παρατηρείται το φαινόμενο όλο και περισσότερες γυναίκες να τηλεφωνούν σε γραμμές στήριξης όπως το 15900, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή τους.
Οι κλήσεις που έγιναν στο κέντρο της Άμεσης Δράσης το 2020 ήταν 5.413, ενώ για το 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο, είχαν ήδη γίνει 5.857 κλήσεις στο «100».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εγκαινίασε γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου. Πρόκειται για ένα από τα έξι που έχουν αρχίσει να λειτουργούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Πορεία ενάντια στη βία κατά των γυναικών
Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος από γυναικείες οργανώσεις, σωματεία και φορείς ενάντια στη βία κατά των γυναικών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Με συνθήματα ενάντια στον σεξισμό και τις διακρίσεις και αιτήματα για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στις γυναίκες, οι διαδηλώτριες – ες, έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στη συγκέντρωση, γυναίκες με βαμμένα τα πρόσωπά τους τίμησαν αυτές που έπεσαν θύματα γυναικοκτονίας. Από το μεγάφωνο της συγκέντρωσης ακούγονταν τα ονόματα των δολοφονημένων γυναικών και το σύνθημα «Δεν είναι η αγάπη, δεν είναι ο θυμός, το χέρι τους οπλίζει ο μισογυνισμός».