Η πανδημία βρήκε και πάλι τρόπο να σπείρει τον τρόμο στην ανθρωπότητα. Η μετάλλαξη με κωδικό όνομα «B 1.1.529» και ευρέως γνωστή ως μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η μετάλλαξη εντοπίστηκε πριν από μερικές ημέρες στη Νότια Αφρική με τα κρούσματα να είναι δεκάδες και διαρκώς αυξανόμενα.
Η νέα μετάλλαξη έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε Ισραήλ και Χονγκ Κονγκ. Στην Ευρώπη το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα με δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ εξαιρετικά ανησυχητική είναι η πολύ μεγάλη ταχύτητα μετάδοσής της.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως είναι ακόμη εξαιρετικά νωρίς για να γνωρίζει κάποιος τον αντίκτυπο της νέας μεταλλαγμένης μορφής της πανδημίας. Άγνωστο παραμένει ακόμη το εάν η νέα μετάλλαξη κυκλοφορεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες και εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Οι εταιρείες σημειώνουν πως έχουν την δυνατότητα να παράξουν βελτιωμένη έκδοση των εμβολίων τους εντός 100 ημερών.
«Τα πάντα είναι πιθανά, δεν ξέρουμε, δεν έχουμε ακόμη κάποιο στοιχείο που να δείχνει πως υπάρχει αυτή την στιγμή» τόνισε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι, προσθέτοντας ότι «αυτή την στιγμή μιλάμε για έναν συναγερμό και μπορεί να υπάρχει ζήτημα αλλά δεν γνωρίζουμε. Μόλις κάνουμε τα τεστ θα ξέρουμε εάν υπάρχει κίνδυνος ή όχι».
Η Μποτσουάνα στην οποία απομονώθηκε το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού καταγράφει περισσότερα από 194.000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους. Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων δεν ξεπερνά το 20%.
Αρκετές είναι οι χώρες που έσπευσαν ως πρώτο μέτρο να διακόψουν προσωρινά τις πτήσεις από και προς τη Νότια Αφρική. Βρετανία, Τσεχία, Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία είναι κάποιες από τις χώρες της Ευρώπης που εναρμονίστηκαν άμεσα με την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η Κομισιόν σήμερα πρότεινε στα κράτη μέλη να ενεργοποιήσουν το “φρένο” εκτάκτου ανάγκης και να απαγορεύσουν τις πτήσεις από χώρες της Νοτίου Αφρικής και άλλες χώρες που έχουν επηρεαστεί προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως μιλά για βιαστική κίνηση. «Αυτή την στιγμή η εφαρμογή ξανά περιορισμού στα ταξίδια είναι κάτι που δεν συστήνουμε και πρέπει να υπάρξει επιστημονική προσέγγιση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κρίστιαν Λιντμάιερ.
Συναγερμός στην Ελλάδα
Με την επιστημονική κοινότητα να γνωρίζει ελάχιστα για τη νέα μετάλλαξη και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου να μην μπορεί να απαντήσει ακόμα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, οι επιστήμονες στην Ελλάδα, παραμένουν επιφυλακτικοί και ζητούν χρόνο για να καταλήξουν στα πρώτα συμπεράσματά τους.
«Ο μεγάλος κίνδυνος που διατρέχουμε με την μετάλλαξη αυτή είναι πιθανόν άλλες μεταλλάξεις που θα προκύψουν πιθανόν το επόμενο διάστημα, είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τα υπάρχοντα εμβόλια» τόνισε ο καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας.
«Δεν χρειάζεται λοιπόν πανικός έως ότου ξεκαθαρίσουμε εάν αυτός ο νέος τροποποιημένος ιός δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης μεταδοτικότητας» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Η νέα μετάλλαξη και οι περιορισμοί στα ταξίδια έφεραν στο «κόκκινο» και τις αγορές. Τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκαναν βουτιά που άγγιξε το 4%, με την Αθήνα να χάνει τελικά 4,45% ενώ και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το απόγευμα κατέγραφε πτώση που ξεπερνούσε το 2,5%.