Στη Μεγάλη Βρετανία εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, ενώ οι αρχές σε Ολλανδία, Γερμανία και Τσεχία ελέγχουν πιθανές μολύνσεις με το νέο στέλεχος.
Η αναμονή και οι ουρές για τεστ επέστρεψαν στα αεροδρόμια.
Για ώρες περίμεναν οι επιβάτες των δύο τελευταίων πτήσεων από τη Νότια Αφρική προς την Ολλανδία να τους επιτρέψουν την αποβίβαση από τα αεροσκάφη.
Στον έλεγχο που έγινε 61 από τους 600 επιβάτες, δηλαδή ένας στους 10, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Το στέλεχος του ιού που τους προσέβαλε παραμένει άγνωστο όμως οι ειδικοί θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η νέα μετάλλαξη να έχει φτάσει ήδη στην χώρα.
Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την ονόμασε ‘Όμικρον και την χαρακτήρισε πολύ ανησυχητική.
«Πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και ίσως να μπορεί να προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν το ξέρουμε με βεβαιότητα όμως έτσι δείχνει να είναι» ανέφερε ο επιδημιολόγος Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ.
Η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα, όμως κρούσματα της εντοπίστηκαν και σε άλλες χώρες του Νότου της Αφρικής, στο Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ αλλά και την Ευρώπη.
Το Βέλγιο ανακοίνωσε χθες το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Γηραιά Ήπειρο. Οι αρχές της Γερμανίας εξετάζουν ως ύποπτο κρούσμα έναν άνδρα που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική, ενώ την Τσεχία θεωρείται ως πιθανό κρούσμα της μετάλλαξης μια γυναίκα που επέστρεψε από τη Ναμίμπια μέσω Νότιας Αφρικής και Ντουμπάι.
Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η μια μετά την άλλη οι χώρες αναστέλλουν τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και άλλες επτά γειτονικές της χώρες.
«Και οι ΗΠΑ θα αναστείλουν από Δευτέρα τα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής. Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και αρκετές χώρες της Ασίας αποφάσισαν το ίδιο μέτρο» ανέφερε το CNN.
«Τιμωρούμαστε επειδή προειδοποιήσαμε έγκαιρα τον υπόλοιπο κόσμο», λέει η Νότια Αφρική. «Αυτά τα μέτρα είναι εντελώς αντίθετα με τους κανόνες και τα πρότυπα που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας της Ν. Αφρικής Τζο Φαάλα.
Αγώνας δρόμου από τις φαρμακευτικές για τα εμβόλια
Έτοιμες να παρασκευάσουν «πολύ γρήγορα» εμβόλιο κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον εφόσον αυτό χρειαστεί δηλώνουν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες, από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson μέχρι την Pfizer και τη Moderna.
Υπογραμμίζουν πως μέσα σε 100 ημέρες μπορούν να δώσουν εκ νέου απάντηση στην μεταλλαγμένη απειλή.