Γύρω στους 80.000 υπολογίζονται οι Έλληνες που ζουν στη Νότια Αφρική.
Αρκετοί από αυτούς προσπαθούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για επαγγελματικούς η οικογενειακούς λόγους.
«Υπάρχει το ενδιαφέρον, όπως κάθε χρονιά. Αυτήν τη φορά θα φύγουν περισσότερο λόγω της μετάλλαξης, αυτήν την στιγμή περιμένουν να τους κάνω το γράμμα για να φύγουν», λέει ο Γεράσιμος Σιούτας, επίτιμος πρόξενος στη Μποτσουάνα.
Δύο χρόνια μακριά από την Ελλάδα
Ο Κωνσταντίνος Καππάτος, πρόεδρος Ελλήνων Φοιτητών Νότιου Αφρικής, έχει να επισκεφθεί την Ελλάδα από το 2019 λόγω της πανδημίας και όπως φαίνεται ούτε τώρα θα τα καταφέρει.
«Εγώ δεν έχω επιστρέψει, έχω τη γιαγιά μου, την οικογένειά μου στη Κεφαλονιά και δεν μπορώ να τους δω».
Τα πανεπιστήμια μετά από δύο χρόνια δε λειτουργούν ακόμα κανονικά. Αυτό που του λείπει περισσότερο όμως είναι η κοινωνική ζωή.
«Δεν μπορούμε να είμαστε σε μία παρέα, με άλλους που είναι στην ίδια ηλικία».
Η Βαλένσια Παπανικολάου γεννήθηκε στο Κέιπ Τάουν, είναι τοπογράφος και δασκάλα ελληνικών χορών. Αρκετοί Έλληνες όπως λέει, μέσα στην πανδημία έχουν βρει διέξοδο μέσω του χορού.
«Κρατάμε χέρια, δε φοράμε μάσκες, ανοιχτά τα παράθυρα, δεν έχει κολλήσει κανείς, οι άνθρωποι θέλουν να χορέψουν».
«Μόλις το 30% έχει εμβολιαστεί»
O πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Κέιπ Τάουν, Θεοδόσης Σχολιάδης, μιλώντας στο MEGA, τονίζει ότι η Νότια Αφρική με 60 εκατ. πληθυσμό και το 30% να έχει εμβολιαστεί, χθες είχε μόλις 3.100 κρούσματα σε όλη την επικράτεια.
«Το βρίσκουμε λίγο άδικο που μας κλειδώνουν όλους για μία μετάλλαξη την οποία ανακαλύψαν στη Ν. Αφρική και υπάρχει στην Ευρώπη που δεν είναι από Νότια Αφρική, όπως το Βέλγιο».
Αυτήν την περίοδο, η Νότια Αφρική ετοιμαζόταν να υποδεχτεί χιλιάδες τουρίστες για το καλοκαίρι. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της μετάλλαξης Όμικρον απειλούν να πλήξουν την τουριστική οικονομία.
Οι Έλληνες της Νότιας Αφρικής τα φετινά Χριστούγεννα δύσκολα θα τα περάσουν στην Ελλάδα. Θα κάνουν τα πάντα όμως, όπως λένε, για να βρεθούν με τους δικούς τους το επόμενο καλοκαίρι.