Για τα στερεότυπα και τον ηλικιακό ρατσισμό μίλησαν η Δέσποινα Μοιραράκη και η συμβουλευτική ψυχολόγος Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου.
Τι είναι το στερεότυπο; Η Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, δίνει την απάντηση.
«Είναι κάτι που δυστυχώς αποκτούμε μανία με αυτό, είναι κάτι μη επιστημονικό, αλλά είναι βαθιά στη ψυχή μας, περνιέται σαν στέρεα πεποίθηση και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε σε αυτό. Είναι η κοινωνία, τα βιώματά μας, είναι ο τρόπος που μεγαλώνουμε».
Η Δέσποινα Μοιραράκη μίλησε για τον ηλικιακό ρατσισμό που δέχτηκε σε νεότερη ηλικία.
«Στα 14 – 15 μου φέρανε ένα γαμπρό και με πιέζανε να παντρευτώ. Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος διαγράφει την πορεία του. Υπέστη ηλικιακό ρατσισμό λόγω του επαγγέλματός μου. Όταν πρωτοπήγα στην Περσία, βλέπεις μία μουρίτσα με τσαντόρ και μαντίλα. Τους είπα ότι είμαι έμπορος και με κοιτάγανε… Όχι απλά δεν μου έδωσε κανείς, δεν μπορούσα καν να πουλήσω επειδή ήμουν μικρή! Δεν μπορεί να είσαι επιχειρηματίας 25 χρονών, δεν γίνεται αυτό. Εγώ όμως έβαλα τη γροθιά στο μαχαίρι και είπα θα το φτιάξω. Ίσως να είμαι το απόλυτο παράδειγμα σε όλα τα στερεότυπα!».
Πού εντοπίζεται ο ηλικιακός ρατσισμός
Ο ηλικιακός ρατσισμός είναι παντού, στη δουλειά, στις σχέσεις, στην εμφάνιση και στον τρόπο που ζούμε.
Στην εμφάνιση πολλές φορές συνδυάζουμε τα κιλά με την ηλικία, ενώ ο ηλικιακός ρατσισμός είναι ισχυρός στην Ελλάδα. «Καλό θα είναι να προσπαθήσουμε να δώσουμε αξία σε όλους τους ρόλους μας στην οικογένεια», είπε η κ. Θεοδωρακοπούλου.
Ακόμα και στην εργασία κάποιος μπορεί να κρίνεται άπειρος, λόγω ηλικίας, και να είναι καλός στη δουλειά του. Ή και το αντίστροφο, δηλαδή να του λένε πως είναι μεγάλος πια και δεν κάνει για την εργασία. Σημαντικό εδώ είναι να μην εγκαταλείπουμε τους στόχους μας.
Επιπλέον, υπάρχει ηλικιακός ρατσισμός και στην ψηφιακή εποχή, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να χειριστούν τη νέα τεχνολογία.