Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η μετάλλαξη Όμικρον, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί για ραγδαία εξάπλωση στον κόσμο
«Ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», ήταν η ανακοίνωση του ΠΟΥ.
«Είναι αρκετά επικίνδυνο αυτό το στέλεχος και για αυτό ονομάστηκε «στέλεχος ανησυχίας» διότι, έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό στέλεχος», δήλωσε στο MEGA ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας.
Ήδη η μετάλλαξη εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 22 νέα κρούσματα σε 4 χώρες: έξι στην Σκωτία, δύο στον Καναδά, ένα στην Αυστρία και 13 στην Πορτογαλία.
Επιπλέον, στην Γαλλία υπάρχουν οχτώ ύποπτα κρούσματα, ενώ άλλα 10 ύποπτα κρούσματα εξετάζει η Ιρλανδία.
Τα 13 μάλιστα κρούσματα της Πορτογαλίας με την ποδοσφαιρική ομάδα Μπελενένσες η οποία είχε αναγκαστεί το Σάββατο να παίξει εναντίον της Μπενφίκα με μόλις 9 παίκτες.
H γιατρός που εντόπισε τον ιό αναφέρει πως προσβάλει κυρίως νέους ανθρώπους κάτω των 40.
«Ξεκίνησε με την νεότερη γενιά κάτω των 40 ετών και το πιο συχνό κλινικό σύμπτωμα είναι η υπερβολική κούραση για μια ή δυο μέρες», δήλωσε η Angelique Coetzee, Επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης Γιατρών.
Τα βασικά συμπτώματα της νέας μετάλλαξης είναι ισχυροί σωματικοί πόνοι και υπερβολική κούραση ενώ απουσιάζει το σύμπτωμα της απώλειας γεύσης ή όσφρησης.
Πιάνουν τα εμβόλια;
Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ακόμα στο αν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό.
«Δεν μπορούμε να πούμε σε αυτό το στάδιο εάν ο ιός ξεφεύγει της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο», είπε η Angelique Coetzee.
Μια πρώτη εικόνα θα εξασφαλιστεί σε μερικές εβδομάδες.
Εκπρόσωποι των παραγωγών εταιρειών αναφέρουν οτι στην περίπτωση που τα εμβόλια δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τις 32 μεταλλάξεις της νέας παραλλαγής ένα καινούργιο εμβόλιο θα μπορεί να είναι έτοιμο σε μερικές εβδομάδες από σήμερα.
«Εάν χρειαστεί θα φτιάξουμε ένα καινούργιο εμβόλιο. Νομίζω πως αυτό μπορεί να γίνει στις αρχές του 2022», δήλωσε ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής της Moderna.
Την ίδια στιγμή η Βρετανία η πρώτη χώρα που μπήκε σε συναγερμό με το άκουσμα της μετάλλαξης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 για να χαραχθεί σχέδιο δράσης.