Η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας παρότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη, προς το παρόν, είναι ελάχιστα και στη χώρα μας μηδενικά.
Για μία ακόμη φορά, ειδικά με θέματα που δυνητικά απειλούν τη δημόσια υγεία, οι πληροφορίες είναι αρκετές αλλά όχι επαρκείς για να βεβαιωθούμε ως προς την επικινδυνότητα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.
«Το βασικό πράγμα που μας φοβίζει είναι οι αλλαγές στην πρωτεΐνη της ακίδας. Είναι ένας ιός πολύ πιο διαφορετικός από τα άλλα στελέχη που έχουμε δει μέχρι στιγμής», είπε, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Άρης Κατζουράκης, καθηγητής Εξέλιξης και Γενετικής με ειδικότητα στους ιούς, στην Οξφόρδη.
«Έχει πολλές από τις μεταλλάξεις που σε άλλα στελέχη έχουν συσχετιστεί με την αυξημένη μεταδοτικότητα και με κάποιο βαθμό ικανότητας στο να προσπερνά τα εμβόλια. Αυτά είναι τα δύο βασικά πράγματα που μας ανησυχούν, εξετάζονται και ελπίζουμε σε καμιά 10αρια μέρες να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις», συμπληρώνει.
Όπως υπογραμμίζει, «είναι νωρίς ακόμη να έχουμε σαφή συμπεράσματα» για τη νέα αυτή μετάλλαξη, τονίζοντας ωστόσο ότι: «η σοβαρότητα της νόσου θα είναι αντίστοιχη των στελεχών που έχουμε μέχρι στιγμής».
«Το χειρότερο ενδεχόμενο είναι να έχει αρκετή ικανότητα ως προς την προσπέραση των εμβολίων, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δε μας προστατεύουν καθόλου», κατέληξε.