Η μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί πανικό σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ μετά και την Πορτογαλία, οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχουν καταγραφεί κρούσματα φτάνουν τις εννέα.
Συναγερμό σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την μετάλλαξη «Όμικρον». Η νέα μορφή του ιού προβληματίζει τους ειδικούς με τα ερωτηματικά να είναι σε αυτή την φάση περισσότερα από τις απαντήσεις.
«Η εμφάνιση της εξαιρετικά μεταλλαγμένης παραλλαγής Omicron υπογραμμίζει πόσο επικίνδυνη και επισφαλής είναι η κατάστασή μας» σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Γκεμπρείσους.
Μέσα σε μερικές ημέρες 9 χώρες στην Ευρώπη καταγράφουν επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας ταχύτατα μεταδιδόμενης μετάλλαξης. Πορτογαλία και Ολλανδία έχουν από 13 κρούσματα ενώ 9 είναι οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πρώτα τους κρούσματα έχουν ανακοινώσει και οι Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, η Ιταλία και το Βέλγιο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η νέα μετάλλαξη έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε 15 χώρες. Ισραήλ, Μαρόκο, Ελβετία και Ιαπωνία έχουν κλείσει τα σύνορά τους.
Στην Λισσαβόνα η ποδοσφαιρική ομάδα Μπελενένσες καταγράφει 13 κρούσματα της «Όμικρον», όλοι κόλλησαν από παίκτη που είχε βρεθεί σε χώρα της Αφρικής. Τώρα 44 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα.
Επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις. Ο Άλπερτ Μπουρλά μιλώντας σήμερα σε αμερικανικό δίκτυο είπε πως η Pfizer ανέμενε μία τέτοια εξέλιξη.
«H “Όμικρον” μας ανησυχεί για διάφορους λόγους. Υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία αυτή την στιγμή και σκεφθείτε πως προετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο για μήνες» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.
Στο «φλέγον» ερώτημα, εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, είπε: «Δε νομίζω πως το αποτέλεσμα των ερευνών θα είναι πως τα εμβόλια δεν προστατεύουν. Νομίζω πως πιθανώς τα αποτελέσματα θα είναι, κάτι το οποίο δεν ξέρουμε ακόμη, πως τα εμβόλια προστατεύουν λιγότερο».
Ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν σήμερα πως τα στοιχεία που έρχονται από το επίκεντρο στη Νότια Αφρική είναι ανησυχητικά.
«Τα νέα στοιχεία που λάβαμε από τη Νότιο Αφρική τις τελευταίες 12 ώρες είναι πολύ ανησυχητικά και δείχνουν πως πλέον έχουμε αύξηση στις νοσηλείες και στα σοβαρά συμπτώματα όσων προσβάλλονται από αυτή την μετάλλαξη» σημείωσε ο διευθυντής Κέντρου Μολύνσεων του πανεπιστημίου Μινεσότα, Μάικλ Όστερχολμ.
Η νέα μετάλλαξη δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις ειδικά στον εντοπισμό και την απομόνωση των νέων λοιμώξεων. Οι Αρχές της Ολλανδίας αναζητούν 5.000 άτομα που τις τελευταίες ημέρες ταξίδεψαν από χώρες της Νοτίου Αφρικής με προορισμό την χώρα και δεν έχουν ελεγχθεί.
Αναζητά λύσεις η Ε.Ε.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη προσπαθεί να «κερδίσει» χρόνο με τη νέα μετάλλαξη, προκειμένου να λάβει τις απαντήσεις που ζητούνται από τους επιστήμονες σχετικά με την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης από τα εμβόλια.
Όπως τονίζουν τα στελέχη της ΕΕ, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, με σκοπό την κάλυψη του πληθυσμού.