Η αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα πρόστιμα στους 60αρηδες άρχισε, η προθεσμία, έστω για το πρώτο ραντεβού, είναι έως τις 16 Ιανουαρίου αλλιώς το πρόστιμο είναι 100 ευρώ για όποιον δεν εμβολιαστεί.
Υποχρέωση εμβολιασμού έχουν όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου του 1961.
Για τον Ιανουάριο, το πρόστιμο είναι 50 ευρώ αφού θα υπολογιστεί ως μισός μήνας, το ίδιο θα ισχύσει αν κάποιος εμβολιαστεί στο πρώτο 15νθημέρο των επόμενων μηνών.
Αν δηλαδή κάποιος εμβολιαστεί στις 16 Μαρτίου θα πληρώσει 50 για τον Γενάρη, 100 για τον Φεβρουάριο και 100 για τον Μάρτιο, 250 ευρώ σύνολο.
Τα πρόστιμα θα πηγαίνουν σε ειδικό «κουβά» για την ενίσχυση των νοσοκομείων.
Τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται μετά από διασταύρωση της ΗΔΙΚΑ, του emvolio.gov.gr και θα πηγαίνουν στην ΑΑΔΕ, όμως εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει έως και για 180 ημέρες και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου, όπως άτομα αναπηρία, βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας.
Αυξήθηκαν τα ραντεβού
Μετά τα πρόστιμα, τα ραντεβού πρώτης δόσης από 2.600 ημερησίως έφτασαν τα περισσότερα από 17.500, 7 φορές πάνω.
Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν πεθάνει 2.746 ασθενείς άνω των 65 ετών, το 82% όλων των νεκρών.
Οι γιατροί τάσσονται υπέρ των μέτρων, οι συνταγματολόγοι από την άλλη είναι στα δύο.
«Δεν πιστεύω ότι η ελευθερία τους να εμβολιαστούν ή να μην εμβολιαστούν, δεν πιστεύω ότι η ελευθερία τους να δεχτούν επέμβαση στο σώμα τους, μία ένεση και να εμβολιαστούν, θίγει ανεπίτρεπτα και αδικαιολόγητα την ελευθερία τους αυτή. Ιδίως όταν πρόκειται με τον τρόπο αυτό να σωθούν εκατοντάδες», λέει ο Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής συνταγματικού δικαίου και πρώην υπουργός.
«Υποστηρίζω ότι πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί, κυρώσεις και κίνητρα για να εμβολιαστούν όλοι. Όμως η επιβολή προστίμων σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, είναι κατά την γνώμη μου αντισυνταγματική. Ζητήματα εγείρουν η ηλικιακή διάκριση και η υποβόσκουσα κοινωνική διάκριση, δηλαδή ότι για κάποιους τα 100 ευρώ είναι πολύτιμα και για άλλους ένα απλό φιλοδώρημα», λέει ο Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.
Κάθετη αρνητικά από την άλλη απέναντι σε ένα ντιμπέιτ διαφορετικών απόψεων δηλώνει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, μπροστά στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης υποστήριξε στη Βουλή την απόφασή του.
Την εξειδίκευση των μέτρων θα ανακοινώσει ο Θάνος Πλεύρης το απόγευμα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση της ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης και μείωση του διαστήματος ανάμεσα στις δόσεις του εμβολίου.
«Ώρα να σκεφτούμε την υποχρεωτικότητα», λέει η Κομισιόν
Είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ενωση «να σκεφτεί» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν για την παραλλαγή Όμικρον, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ανήκει στα κράτη μέλη.
«Είναι μία συζήτηση που προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να γίνει» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις της πανδημίας, μία ημέρα αφότου η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τις ηλικίες των 60 ετών και άνω.
Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας απαιτεί «κοινή προσέγγιση», αναγνώρισε η Φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι το ένα τρίτο των 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων παραμένει ανεμβολίαστο.
Διευκρίνισε πως εκφράζει προσωπικές απόψεις και επισήμως δεν είναι σε θέση να προβεί σε οποιαδήποτε σύσταση.