Ο αγώνας δρόμου για τον περιορισμό της νέας μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας ξεκίνησε.
Το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης έφτασε στην Ελλάδα από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου. Πρόκειται για Έλληνα, μόνιμο κάτοικο Γιοχάνεσμπουργκ. Ήρθε στην Ελλάδα για να επισκεφθεί τους γονείς του που ζουν στα Χανιά για τις γιορτές.
Την ημέρα της άφιξής του, 26 Νοεμβρίου, το τεστ του ήταν αρνητικό. Την επόμενη ημέρα εμφάνισε συμπτώματα αλλά το τεστ ήταν και πάλι αρνητικό. Το ίδιο και την επόμενη ημέρα 28 Νοεμβρίου.
Το πρώτο θετικό (rapid) τεστ βγήκε στις 29 Νοεμβρίου και την επόμενη 30 Νοεμβρίου έκανε PCR και εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για τη μετάλλαξη Όμικρον.
Ο 60χρονος άνδρας φαίνεται πως είναι εμβολιασμένος ενώ συνεχίζει να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.
«Δεν είχε συμπτώματα»
Στο MEGA μίλησε ο αδερφός του ασθενή με τη μετάλλαξη Όμικρον.
«Ήρθε την Παρασκευή, έκανε ένα rapid και ένα PCR και ήταν αρνητικά. Σάββατο έκανε δύο rapid tests ήταν αρνητικά, και Κυριακή το ίδιο. Δευτέρα έκανε ένα rapid το πρωί και βρέθηκε θετικός.
»Δεν είχε συμπτώματα, για προληπτικούς λόγους έκανε τα τεστ. Πήγε σε ένα ιδιωτικό κέντρο και έκανε μοριακό. Στείλαμε στο Ηράκλειο το δείγμα του και σήμερα το πρωί βγήκε ότι είναι ‘Όμικρον’. Μέχρι σήμερα το πρωί δεν ξέραμε ότι ήταν ‘Όμικρον’. Εκείνος θα είναι δέκα ημέρες καραντίνα και εμείς δεκατέσσερις. Δεν έχει τίποτα, ούτε πονοκέφαλο. Δεν ήξερε ότι υπάρχει η ‘Όμικρον’ όταν έφυγε από το Γιοχάνεσμπουργκ».
Νέες μεταλλάξεις;
Τρόμο προκαλεί στους επιστήμονες το ενδεχόμενο μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης να ακολουθήσουν κι άλλες.
Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από τη Νότια Αφρική.
Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο καθώς 1 Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν 8.500 κρούσματα, ενώ στις 30 Νοεμβρίου κατεγράφησαν 4.300 νέες μολύνσεις.
Σε σχέση μάλιστα με τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε και εντοπίστηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη, η αύξηση των κρουσμάτων ξεπερνά το 300%.
Το δεύτερό της κρούσμα μετρά η Γαλλία, το πρώτο όμως στο Παρίσι, δημιουργώντας ανησυχία για την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης.
Το πρώτο της κρούσμα εντόπισαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες που εντείνουν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.
Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται και η Βρετανία, καθώς εντοπίστηκε 1 ακόμα κρούσμα στην Σκωτία, το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση ούτε με την Νότια Αφρική αλλά ούτε και με τα υπόλοιπα 9 που έχουν ήδη εντοπιστεί.
Στη Νορβηγία, 50 είναι τα πιθανά κρούσματα της «Όμικρον» μετά από ένα πάρτι εταιρείας.
Ο φόβος είναι ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα στην πραγματικότητα, αφού οι εργαζόμενοι φαίνεται να έχουν μεταφέρει τον ιό και σε συγγενείς τους.
Γερμανία: Η Μέρκελ προανήγγειλε υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης πρέπει να ισχύσει από τον Φεβρουάριο.
Επίσης, η Γερμανία θα επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο στις κοινωνικές επαφές για τους μη εμβολιασμένους, που μπαίνουν σε ιδιότυπο καθεστώς lockdown.
Οι ανεμβολίαστοι δε θα μπορούν να πάνε σε καταστήματα (πλην των απαραίτητων για τη διαβίωσή τους) ή μπαρ. Η απόφαση θα οριστικοποιηθεί μετά από συζήτηση στην Μπούντεσταγκ και κάτω από την καθοδήγηση του Συμβουλίου Ηθικής στη Γερμανία.
ECDC: Επικράτηση της «Όμικρον» δείχνουν τα μοντέλα στην Ευρώπη
Ραγδαία είναι η εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον», με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη.
«Με βάση το μαθηματικό μοντέλο του ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η «Όμικρον» θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες από τις μισές λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ μέσα στους επόμενους μήνες», αναφέρεται σε έγγραφο.
Ωστόσο, το ECDC διευκρίνισε ότι η εκτίμησή του βασίστηκε σε προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική και τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής χρειάζονται περαιτέρω μελέτη πριν εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Παράλληλα, βάζει στο «κόκκινο» την Ευρώπη και στο «βαθύ κόκκινο» την Ελλάδα, στους εβδομαδιαίους χάρτες που δημιοσιεύει.
Στον νέο αναθεωρημένο χάρτη του με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες (κόκκινο), ενώ στο κόκκινο είναι σχεδόν όλη η Γηραιά Ήπειρος.
Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες, ούτε και τα επίπεδα εμβολιασμού, αλλά μόνο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.