Υπάρχουν ενδείξεις ότι η «Όμικρον» θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες από τις μισές λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2, μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ στο προσκήνιο βρίσκεται η προφορά της λέξης «όμικρον».
Ραγδαία είναι η εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον» με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη.
«Με βάση το μαθηματικό μοντέλο του ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η «Όμικρον» θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες από τις μισές λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ μέσα στους επόμενους μήνες», αναφέρεται σε έγγραφο.
Ωστόσο, το ECDC διευκρίνισε ότι η εκτίμησή του βασίστηκε σε προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική και τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής χρειάζονται περαιτέρω μελέτη πριν εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Την ίδια ώρα έχει σημάνει συναγερμός στην Ευρώπη από την εμφάνιση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον. Η νέα παραλλαγή ήρθε και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά.
Παράλληλα, το ECDC βάζει στο «κόκκινο» την Ευρώπη και στο «βαθύ κόκκινο» την Ελλάδα, στους εβδομαδιαίους χάρτες που δημοσιεύει.
Στο νέο αναθεωρημένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο -με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες (κόκκινο)- ενώ στο κόκκινο είναι σχεδόν όλη η Γηραιά Ήπειρος.
Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες, ούτε και τα επίπεδα εμβολιασμού, αλλά μόνο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.
«Κατακόκκινη» η Ευρώπη
Μετά την αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, μόνο ορισμένες περιοχές στη Ισπανία, τη Μάλτα και στην Ιταλία.
Στην «κόκκινη» κατηγορία η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Γαλλία, η Ισπανία καθώς και η Σουηδία.
Στη «βαθιά κόκκινη» κατηγορία βρίσκονται όλες οι υπόλοιπες χώρες.
Διίστανται οι απόψεις για την προφορά του «όμικρον»
Ανάμεσα στα πολλά δεινά που έφερε η παραλλαγή του κορωνοϊού με την ονομασία «Όμικρον», οι αγγλόφωνες χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν και μία επιπλέον δυσκολία που αφορά το πώς προφέρεται το 15ο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.
Όου- μου-κρααν, Ά- μου- κρααν ή μήπως Όου- μάι- κρααν;
Είναι γεγονός πως δεν υπάρχει ενιαία συμφωνημένη αγγλική προφορά. Τονίζουν, ωστόσο, πως υπάρχουν αρκετοί ευρέως αποδεκτοί τρόποι για να προφέρει κανείς το «Όμικρον».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί το προφέρουν ως… Ά- μου- κρααν, σύμφωνα με την εκδοτική εταιρεία Merriam Webster. Οι Βρετανοί από την άλλη τείνουν να λένε Όου- μηη -κρααν, σύμφωνα και με τον Μπόρις Τζόνσον, ενώ άλλοι προτιμούν το Όου- μάι- κρααν.