Το άνοιγμα της πλατφόρμας για την 3η δόση του εμβολίου κατά κορωνοϊού για όλους τους πολίτες 18 και άνω στους τρεις μήνες, ανακοίνωσε, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όπως ανακοίνωσε, ο χρόνος που πρέπει να γίνεται στο εξής η τρίτη δόση μειώθηκε στους τρεις μήνες, από έξι μέχρι σήμερα,για όλους τους πολίτες 18 ετών και άνω.
Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει: Μπορούν να κάνουν την 3η δόση 3 μήνες μετά τη διάγνωση.
Σημειώνεται πως ο σχεδιασμός για όσους έχουν κάνει Jhonson & Jhonson δεν αλλάζει και η ενισχυτική δόση θα γίνεται στους δύο μήνες.
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε τα δεδομένα με τη μετάλλαξη Όμικρον και αποφάσισε τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες από 18 και άνω τρεις μήνες μετά» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Η πλατφόρμα για να κλείσει κανείς ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου, θα ανοίξει από το βράδυ της Παρασκευής (03.12) σταδιακά ως και το πρωί του Σαββάτου (04/12). Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως έχει αυξηθεί η δυναμικότητα επιχειρησιακά, ενώ ανέφερε πως θα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού από αυτή την Κυριακή (05/12).
«Η απάντηση αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στη μετάλλαξη Όμικρον δεν μπορεί να δοθεί ακόμα. Θα πρέπει να περιμένουμε μία εβδομάδα με 10 μέρες», τόνισε σε άλλο σημείο.
«Είναι από τις πιο υψηλές εβδομάδες που έχουμε από την αρχή των εμβολιασμών μέχρι τώρα. Κρατάμε ένα ραντεβού, ώστε η πρώτη δόση να έχει προτεραιότητα σε σχέση με την τρίτη δόση. Αν κάποιος βρίσκει ραντεβού αναμνηστικής δόσης σε 10 ημέρες, είναι πιθανό στη συνέχεια να βρει πιο άμεσα. Ο προγραμματισμός είναι να έχουν βρει όλοι ραντεβού μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου», εξήγησε σε άλλο σημείο.
Οι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό που έχει ξεπεράσει το 80%, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Επιπλέον, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι κι άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, έχουν μειώσει το χρονικό διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης. Η Επιτροπή προχώρησε στην απόφαση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα εγχώρια και άλλων χωρών.
Τέλος, υπογράμμισε πως περισσότερες διευκρινίσεις γύρω από το σκεπτικό της απόφασης θα δοθούν τη Δευτέρα από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.
ΣτΕ – Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Την σφραγίδα της Ολομέλειας του Συμβούλου της Επικρατείας έχει πλέον με τον πιο πιο επίσημο και αμετάκλητο τρόπο η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού καθώς απορρίφθηκαν όλες οι πρόσφυγες που τάσσονταν κατά του μέτρου αυτού τόσο από το προσωπικό της ΕΜΑΚ, όσο και από εργαζόμενους σε νοσοκομεία και δομές υγείας.
Οι ανώτατοι δικαστές έδειξαν με τις αποφάσεις τους τον δρόμο της συνταγματικότητας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Ειδικά μάλιστα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρίθηκε από το ΣτΕ ότι ο εμβολιασμός αποτελεί συνταγματική υποχρέωση για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης.
Λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας των αποφάσεων που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας ο πρόεδρος του ΣτΕ Δημήτρης Σκαλτσούνης, έκανε χρήση για πρώτη φορά του άρθρο 25 του νόμου 4786/2021 που του παρέχει το δικαίωμα να ανακοινώνει το αποτέλεσμα των κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεων του ανωτάτου δικαστηρίου.
Έτσι, ο κ. Σκαλτσούνης εξέδωσε σήμερα σχετική ανακοίνωση για το «δια ταύτα» των υποθέσεων εμβολιασμού που αποφάνθηκε το δικαστήριο σε διάσκεψη, ενώ όπως αναφέρει οι σχετικές αποφάσεις θα δημοσιευθούν τον Απρίλιο του 2022.
Οι αποφάσεις επί των οποίων αποφάσισε σε διάσκεψη η Ολομέλεια του ΣτΕ (εισηγητές οι σύμβουλοι Επικρατείας Βασίλειος Ανδρουλάκης και Παναγιώτα Καρλή), αφορούν το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο υπηρετεί στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, υγειονομικό και λοιπό προσωπικό δομών υγείας το προσωπικό του ΕΚΑΒ.