Αγωνία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για τη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.
Πρώτη φορά μία παραλλαγή του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τόσο παγκόσμια κινητοποίηση μετά τη μετάλλαξη Δέλτα. Η νέα μετάλλαξη Όμικρον έχει καταγραφεί σε 40 χώρες ωθώντας την πλειοψηφία των χωρών να αυστηροποιήσουν τα μέτρα και κλείσουν τα σύνορά τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχεται ότι υπάρχει η ανησυχία από την εξάπλωση της νέας παραλλαγής αλλά δεν χρειάζεται πανικός.
Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 12 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον την ώρα που το υγειονομικό σύστημα της χώρας πιέζεται ήδη αρκετά από τη μετάλλαξη Δέλτα.
«Το πέμπτο κύμα που συνδέεται με τη Δέλτα εξαπλώνεται ραγδαία.50 χιλιάδες νέες περιπτώσεις είναι πολλές.Ασκείται μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία.Στη Γαλλία, μέχρι στιγμής, ένα άτομο εισάγεται στην εντατική κάθε 10 λεπτά», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.
22 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί και η κυβέρνηση έκανε έκκληση τους πολίτες να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου.
Στην Ιταλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον είναι 11. Το τελευταίο εντοπίσθηκε σήμερα στην περιφέρεια Βένετο. Πρόκειται για έναν άνδρα σαράντα ετών, ο οποίος δεν παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα.
Τέσσερις άνθρωποι στη νότια Γερμανία βρέθηκαν θετικοί στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές του κρατιδίου της Βάδης – Βιρτεμβέργης. Τρεις από τους ασθενείς είχαν επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι στη Νότια Αφρική στις 26 και 27 Νοεμβρίου και ο τέταρτος είναι μέλος της οικογένειας του ενός, πρόσθεσαν.
Η Ισπανία εντόπισε επίσης το πρώτο κρούσμα τοπικής μετάδοσης, εμβολιασμένο άνδρα 62 ετών που δεν είχε κάνει κανένα ταξίδι
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους μετρούν 10 συνολικά, από τα οποία δύο αφορούν ασθενείς που δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Μετά την Αυστρία, η Γερμανία προσανατολίζεται προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και νόμος προς αυτήν την κατεύθυνση πρόκειται να εξετασθεί από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Η μεγάλη ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον ωθεί τις κυβερνήσεις να προσθέσουν και άλλους περιορισμούς στους πολίτες. Για πρώτη φορά Βέλγιο, Ολλανδία και Ελβετία σκέφτονται να κλείσουν τα σχολεία μία εβδομάδα νωρίτερα από το κανονικό εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων στις σχολικές αίθουσες.