Κάποιοι από εμάς ξυπνάμε με αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση ότι καίγεται το στήθος μας. Κάποιοι άλλοι το αισθανόμαστε αυτό μετά από ένα βαρύ γεύμα. Οι καούρες όποτε κι αν συμβαίνουν δεν είναι κάτι ευχάριστο κι αν χρονίσουν μπορεί να εξελιχθούν σε κάτι επικίνδυνο.
Συχνά συμπτώματα όπως ο βήχας, η βραχνάδα στη φωνή και η δυσπεψία μπορεί να κρύβουν μία γαστροοισφαγική παλινδρόμηση. Πάθηση που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους από εμάς παρότι μπορεί να λυθεί μόνο αλλάζοντας τον τρόπο ζωής.
Μόλις το 15% αντιμετωπίζει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή 1 στα έξι άτομα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γαστρεντερολόγος Γιώργος Αναγνωστόπουλος. «Ο γιατρός φοβάται τις επιπλοκές της παλινδρόμησης, ενώ ο ασθενής την ποιότητα ζωής», είπε.
«Δεν επισκέφτομαι εύκολα τον γιατρό. Για 3 με 4 χρόνια είχα έντονο αυτό το πρόβλημα, το είχα συνδυάσει με το στρες, το κάπνισμα και το κακό πρωινό», είπε ο Στέφανος Κωνσταντινίδης.
Ιδιαίτερα, η εγκυμοσύνη ευνοεί τις καούρες, γιατί η μήτρα μεγαλώνει και πιέζει το διάφραγμα. Επίσης, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν τη βαλβίδα ανάμεσα σε οισοφάγο και στομάχι, οπότε είναι πιο εύκολο να τους εμφανιστεί η παλινδρόμηση.
Το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς μπορεί να αποτελέσει πυροδοτικό μηχανισμό για την εμφάνιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Θα πρέπει ο ασθενής να δείξει προσοχή σε κάποιες τροφές, όπως τα σφολιατοειδή, καθώς η διατροφή είναι κομβική για το σύνδρομο αυτό. Το κάπνισμα, ο καφές, το αλκοόλ, τα λιπαρά φαγητά, η ντομάτα, το κρεμμύδι και η σοκολάτα είναι κάποιες από τις τροφές που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά.
Για τις καούρες ευθύνονται και κάποια ανατομικά προβλήματα, καθώς μερικοί άνθρωποι από την κατασκευή τους έχουν «χαλαρωμένη» τη βαλβίδα μεταξύ οισοφάγου και στομαχιού. Ωστόσο, δεν κληρονομούμε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αλλά τις επιπλοκές της.
Συνήθως οι ασθενείς απευθύνονται στον γιατρό όταν οι καούρες αρχίζουν να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους.
Ως προς τα φάρμακα που παρέχουν γαστροπροστασία, θα πρέπει να χορηγούνται για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αν χορηγηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν στο μέλλον κατάγματα και οστεοπόρωση, νεφρική ανεπάρκεια και ίσως για άνοια. Από τη άλλη, τα αντιόξινα δεν προκαλούν προβλήματα.
Για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνίσταται η αλλαγή στον τρόπο ζωής, η απώλεια βάρους αλλά και η κατάλληλη στάση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Υπάρχουν και φάρμακα που μπορούν να δοθούν για δύο με τρεις μήνες, ωστόσο είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος ζωής.
Η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης έχει πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά σε ένα ποσοστό της τάξης 10% με 20% το πρόβλημα επανέρχεται.