Περισσότερο από δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι, με την Αθήνα να εκτιμά ότι βρεθηκε κοινός βηματισμός σε μια σειρά θεμάτων, μεταξυ των οποίων και η συμπεριφορά της Τουρκίας.
Η θερμή χειραψία Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι, δεν ήταν τυπική.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για παραπάνω από δύο ώρες και βρήκαν κοινό βηματισμό σε μία σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων ήταν και η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός – ναρκοθετεί τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο με επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
«Η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή στο διάλογο. Στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και ασφαλώς του Δικαίου της θάλασσας το οποίο πάντα στήριζε και στηρίζει η Ρωσία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Πούτιν να σημειώνει: «Σε αυτό έχει πρόθεση και η ελληνική πλευρά, εμείς το υποστηρίζουμε, κανένα εμπόδιο για ένα τέτοιο διάλογο δεν βλέπουμε. Τη θέση μας σε ότι αφορά το κυπριακό μόλις την εξέφρασα».
Στο κυπριακό υπήρξε πλήρης ταύτιση των απόψεών τους, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά αντίθετα λειτουργεί ως γεφυροποιός. «Ποτέ όμως η συμμετοχή της Ελλάδας στο ένα ή στο άλλο μπλοκ δεν εμπόδιζε την ανάπτυξη των σχέσεών μας και ελπίζω ότι και στο μέλλον θα αξιοποιήσουμε την υποστήριξη των Ελλήνων φίλων μας ώστε να παίξουν ενοποιητικό ρόλο στις σχέσεις μας και με τα δύο αυτά μπλοκ» τόνισε ο κ. Πούτιν.
«Με τον κ. πρόεδρο υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων που 2022-2024 που θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της μεταξύ μας συνεργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι οικονομικές συναλλαγές
Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών παρά το εμπάργκο της ΕΕ από το 2014 παραμένουν ισχυρές.
Οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσουν τα 200 εκατ. και αντίστοιχα η Ρωσικές στην Ελλάδα, κυρίως φυσικού αερίου, τα 3 δισ. Οι επενδύσεις Ρώσων στη χώρα μας έφτασαν τα 650 εκατ. και συνολικά σημειώθηκε αύξηση των φορτίων φυσικού αερίου σε σχέση με το 2020 κατά 12%.
Αύξηση είχαμε και στο διμερές εμπόριο παρά την πτώση πέρσι κατά 35% λόγω της πανδημίας.
«Φέτος έχουμε αύξηση κατά 56% και σχεδόν έχουμε φτάσει στους δείκτες του 2009» σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει: «Και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των οικονομικών μας σχέσεων και ως προς το διμερές μας εμπόριο αλλά και ως προς τον τουρισμό».
Η Ρωσία έχει αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνεί πως οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια δεν μπορεί να αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία.