Έναν αδιανόητο εφιάλτη για το επόμενο 20ημερο με 2.000 θανάτους βλέπουν οι ειδικοί, με θύματα ανεμβολίαστους εξηντάρηδες.
«Τα μοντέλα δείχνουν 2.000 θανάτους μέσα στις επόμενες 20 ημέρες. Από την 1η Νοεμβρίου έως σήμερα έχουμε 2.824 θανάτους. Από αυτούς, το 90% αφορούσε άτομα άνω των 60 ετών και ήταν ανεμβολίαστοι», είπε, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας.
Η πρόβλεψη για 100 νεκρούς την ημέρα επιβεβαιώθηκε χτες με 99 θανάτους, με τα νοσοκομεία να στενάζουν υπό την αυξημένη πίεση με 687 διασωληνωμένους και πάνω από 400 εισαγωγές που γίνονται πλέον με τους ασθενείς να στοιβάζονται σε θαλάμους, χειρουργεία και διαδρόμους.
Η ΠΟΕΔΗΝ πάντως λέει πως κάποια κρεβάτια κρατούνται για VIP ασθενείς, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να απαντά:
«Όσοι διακινούν fake news, λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς που προσβάλλουν».
«Δεν υπάρχει περίπτωση οποιασδήποτε παρέμβασης. Δε χωράει από το μυαλό μας ότι τα κρεβάτια στις ΜΕΘ δίνονται στους ασθενείς με βάση παρεμβάσεις ή με βάση πόσο γνωστός ή λιγότερο γνωστός είναι ο καθένας», είπε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Λυπάμαι ειλικρινά»
«Λυπάμαι πάρα πολύ για τη συκοφαντία εναντίον των συναδέλφων μου. Δεν είναι δυνατόν μετά τις μάχες 2 χρόνων να αναφέρεται ότι υπάρχουν γιατροί που κάνουν επιλογές και κρατάνε κρεβάτια για να μπουν οι… VIP», δήλωσε σε κατηγορηματικό τόνο, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Εγώ δεν έχω καμία τέτοια καταγγελία και δεν μπορώ να δεχτώ να κατηγορούνται οι συνάδελφοί μου», συμπλήρωσε.
Η κ. Παγώνη τόνισε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να εισαχθεί κάποιος ασθενής σε ΜΕΘ.
«Δεν υπάρχει γιατρός που να έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, ο οποίος κρατάει κρεβάτια για να μπει κάποιος ασθενής VIP. Μπροστά στα θέματα της υγείας δεν υπάρχουν για μας κατηγορίες ασθενών. Είναι ντροπή, να σταματήσει αυτό άμεσα», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Ζητούν νέα μέτρα
Μέτρα εδώ και τώρα ζητούν οι ειδικοί, λέγοντας πως η χώρα δεν έχει περιθώρια να σχεδιάσει για το μέλλον.
Δραματική η κατάσταση με τις έγκυες λένε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Πλέον επιστρατεύονται και απλές κλίνες, αν και η πίεση δε μειώνεται από τη μία, και από την άλλη νοσούν και τα νεογνά.
Οι επιστήμονες προς το παρόν, πριν «λυγίσουν» τα νοσοκομεία, μιλάνε για νέα μέτρα προαιρετικού χαρακτήρα ώστε να μην φτάσουμε στην επιβολή όπως είναι το ρεβεγιόν με μάσκες και τεστ.
Τρεις νέες περιοχές στο κόκκινο
Δυσάρεστη εξέλιξη για τα νοσοκομεία η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης σε τρεις περιοχές.
Από το κόκκινο στο βαθύ κόκκινο πέρασε η Ευρυτανία και από το πορτοκαλί στο κόκκινο πέρασαν Αργολίδα και Μεσσηνία. Συνολικά 27 περιοχές της χώρας είναι σε βαθύ κόκκινο.
Οι γιατροί λένε πως η κατάσταση είναι οριακή.
Το πόσα παιδιά θα έχουν προλάβει να εμβολιαστούν πριν τις γιορτές αλλά και το σε ποιο βαθμό θα έχουν προλάβει να αναπτύξουν αντισώματα, είναι το μεγάλο στοίχημα.
Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών. Την ίδια ώρα, γίνεται αυστηρότερο το πλαίσιο για τους γονείς αρνητές.
Παράλληλα, η κυβέρνηση τονίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τα σχολεία.