Δεν κρύβουν την αγωνία τους οι επιστήμονες για την έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας αλλά κυρίως για τον υψηλό αριθμό των θανάτων, που μόνο χθες ήταν πολύ κοντά στους 100.
«Τα μοντέλα δείχνουν 2.000 θανάτους μέσα στις επόμενες 20 ημέρες. Από την 1η Νοεμβρίου έως σήμερα έχουμε 2.824 θανάτους. Από αυτούς, το 90% αφορούσε άτομα άνω των 60 ετών και ήταν ανεμβολίαστοι», είπε, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας.
Τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα για την «Όμικρον» αποδεικνύουν την επικινδυνότητα της μετάλλαξης.
«Τα δεδομένα αποδεικνύουν αυτό που φοβόμασταν, ότι δηλαδή το νέο στέλεχος είναι πολύ πιο ικανό στο να διαφεύγει της προσοχής των αντισωμάτων που ήδη έχουμε χτίσει είτε από εμβολιασμό είτε από φυσική νόσηση. Τα αντισώματα είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά», λέει ο Ιωάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο
«Ύπουλη» εκδοχή της μετάλλαξης Όμικρον
Οι επιστήμονες, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, έχουν ταυτοποιήσει μια νέα «ύπουλη», όπως χαρακτηριστικά λένε, εκδοχή της «O».
Τη χαρακτηρίζουν ύπουλη γιατί δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα μέσα από μοριακούς ελέγχους.
Το εύρημα ανακοινώθηκε ενώ στην Βρετανία τα κρούσματα της «O» αυξάνονται εκθετικά.
«Η ύπουλη παραλλαγή, φέρει πολλές παραλλαγές, όπως και η Omicron, όμως το εν λόγω στέλεχος δεν έχει μια συγκεκριμένη γενετική οδηγία που επιτρέπει στα PCR τεστ να χρησιμοποιούνται ως μέσα εντοπισμού», αναφέρει η εφημερίδα.
H «Ο» μειώνει την αντίσταση των εμβολίων
Τα νέα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν είναι ικανό να προστατεύσει από βαριά νόσο και θάνατο.
«Η προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι οι μεταλλάξεις που είναι παρούσες στην παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μειώνουν την εξουδετερωτική δραστηριότητα των αντισωμάτων με αποτέλεσμα τη μειωμένη προστασία από τη φυσική ανοσία», αναφέρει ο ΠΟΥ.
Οι διπλά εμβολιασμένοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από την Όμικρον από ό,τι με τη Δέλτα.
Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τα ευρήματα κάπως ανησυχητικά, αλλά όχι αιτία πανικού.
«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερα δεδομένα για να εκτιμήσουμε αν οι μεταλλάξεις που είναι παρούσες στην παραλλαγή Όμικρον μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη προστασία από την προκαλούμενη από τα εμβόλια ανοσία, καθώς και δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, περιλαμβανομένης της χρήσης πρόσθετων εμβολιαστικών δόσεων».
Όμως είναι πιθανό η «Όμικρον» να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στο νότιο τμήμα της Αφρικής διότι εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι εκεί δεν έχει διαδοθεί ιδιαίτερα το Δέλτα.
Οι δύο δόσεις ίσως δεν επαρκούν, προειδοποιεί η Pfizer
Η προστασία που προσφέρουν οι πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παρουσιάζει σημαντική πτώση έναντι της Όμικρον, όμως η αναμνηστική δόση εξουδετερώνει αποτελεσματικά τη νέα παραλλαγή του κοροναϊού, ανακοίνωσαν οι Pfizer/BioNTech επικαλούμενες προκαταρκτικά δεδομένα.
Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση φαρμακοβιομηχανίας για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον, οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι η αναμνηστική δόση ανεβάζει τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 25 φορές.
Ωστόσο ακόμα και οι δύο δόσεις είναι πιθανό να προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσου, διευκρινίζει η ανακοίνωση. Ο λόγος είναι ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον δε δείχνουν να επηρεάζουν σημαντικά την απόκριση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Παρόλα αυτά, η τρίτη δόση ανεβάζει τα επίπεδα και των Τ-κυττάρων, εκτός από τα επίπεδα αντισωμάτων.
Οι δύο εταιρείες αναφέρουν επίσης ότι, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, μπορούν να έχουν ετοιμάσει εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Όμικρον τον Μάρτιο, χωρίς να επηρεαστεί η προγραμματισμένη παραγωγή 4 δισεκατομμυρίων δόσεων το 2022.
«Αν και δύο δόσεις του εμβολίου μπορεί να προσφέρουν προστασία έναντι της σοβαρής νόσου λόγω του στελέχους Όμικρον, είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με μια τρίτη δόση του εμβολίου μας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο το οποίο, όπως πιστεύουμε, θα βοηθήσει στην επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας έναντι της Covid-19 λόγω Όμικρον, καθώς και στην επίτευξη παρατεταμένης προστασίας, συγκριτικά με το υπάρχουν εμβόλιο» δήλωσε ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech.