«Χρειάζεται εγρήγορση, γιατί με την παραλλαγή Όμικρον θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα και θα υπάρχει επιβάρυνση του συστήματος υγείας». Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλο,ς έχει συγκεντρώσει τα συμπεράσματα των νέων εργαστηριακών στοιχείων που έχει δημοσιεύσει η ιατρική σχολή στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 24 ώρες μετά τη μόλυνση, η Όμικρον πολλαπλασιάζεται πολύ γρηγορότερα από την παραλλαγή Δέλτα που κυριαρχεί επί του παρόντος.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η Όμικρον μπορεί να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα μεταξύ ανθρώπων, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.
Μια παραλλαγή του ιού μπορεί να προκαλέσει και σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που η ίδια μπορεί να είναι λιγότερο μολυσματική ή παθογόνα σε σχέση με μια άλλη παραλλαγή του ίδιου ιού.
Τα αποτελέσματα, όμως, έδειξαν επίσης, πως η λοίμωξη που προκαλεί η Όμικρον στον πνεύμονα, είναι σημαντικά χαμηλότερη από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.
Αυτό, εάν ισχύει, θα μπορούσε να αποτελεί έναν δείκτη μικρότερης σοβαρότητας της νόσου, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και κλινικά και επιδημιολογικά.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της παραλλαγής Όμικρον βρίσκεται η Βρετανία, η οποία χθες ανακοίνωσε το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, μαζικές είναι οι ακυρώσεις χριστουγεννιάτικων πάρτι σε νυχτερινά κέντρα.