Η παραλλαγή Όμικρον «απειλεί» τα Χριστούγεννα σε όλη την Ευρώπη, με μια σειρά χώρες να παίρνουν μέτρα για να αποφύγουν την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.
Η κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ανησυχεί τους ειδικούς και την κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει η «Όμικρον» έναντι της μετάλλαξης Δέλτα αφού είναι πολύ πιο μεταδοτική, με βάση ό,τι έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες.
Θέμα χρόνου να επικρατήσει η «Όμικρον» στην Ελλάδα
Όπως ανέφεραν ειδικοί, το «αφύσικο θα ήταν να μην έχουμε νέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον τις επόμενες ημέρες», τονίζοντας πως έχουν εντοπιστεί επιπλέον ύποπτες μολύνσεις στη χώρα μας, οι οποίες εξετάζονται, ιχνηλατούνται και όταν επιβεβαιωθούν θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.
Επομένως, εκτός από τα 26 κρούσματα που έχουν ήδη εντοπιστεί και καταγραφεί στην Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν νέες μολύνσεις εξαιτίας της νέας παραλλαγής του ιού.
Πάντως, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η παραλλαγή Όμικρον δεν αναμένεται να επικρατήσει άμεσα, δηλαδή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά προς τους δύο τελευταίους μήνες του χειμώνα.
Τι ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες
Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι ειδικοί είναι πως η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική, ενώ μάλιστα είναι θέμα χρόνου να χαρακτηριστεί και εκθετική η αύξησή της στην Ελλάδα.
Για την εκθετική αύξηση της παραλλαγής Όμικρον μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, ο οποίος εξήγησε πως μόλις τα κρούσματα φτάσουν τα 50 με 100, τότε η αύξηση των μολύνσεων θα είναι εκθετική.
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως ακόμη είμαστε στην αρχή και πως η νέα παραλλαγή θα φέρει δραματική αύξηση κρουσμάτων και κατ΄επέκταση ένα νέο κύμα κορωνοϊού.
Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.
Τι έχει αποκλειστεί από το κυβερνητικό επιτελείο
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθολικές, οριζόντιες παρεμβάσεις σαν αυτές που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν και αυτή την εβδομάδα.
Να σημειώσουμε, όμως, ότι δεν έχει αποφασιστεί ή «κλειδώσει» κάτι αφού το κυβερνητικό επιτελείο είναι σε αναμονή για τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Από τη μεριά της κυβέρνησης, η υγειονομική κατάσταση παρακολουθείτε διαρκώς.
Στόχος είναι να κερδηθεί χρόνος έτσι ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, αλλά και να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ.
Ποια μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι
Λόγω της πληθώρας των εορταστικών εκδηλώσεων είτε σε σπίτια είτε σε χώρους διασκέδασης, αυτό που εξετάζεται, κατά βάση, είναι το αυξημένο testing.
Αυτό επιβεβαίωσε και το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χωρίς όμως να δίνει περισσότερα στοιχεία.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος με rapid test (εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού) για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης και εστίαση για τους εμβολιασμένους, την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το MEGA, το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται πως συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και τον υπουργό Υγείας.
Η καθιερωμένη σύσκεψη πραγματοποιείται Δευτέρα, αλλά έγινε την Κυριακή, καθώς ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει στη Σόφια για επίσημη επίσκεψη.
Πάντως, το μέτρο εξετάζεται να εφαρμοστεί μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με δεδομένο ότι για τα Χριστούγεννα έχει διατεθεί το δωρεάν self test και άρα είναι εξασφαλισμένος ο επιδημιολογικός έλεγχος.
Στη «σκιά» της νέας παραλλαγής η Ευρώπη
Η παραλλαγή Όμικρον που έχει εντοπιστεί σε πάνω από 85 χώρες και περιοχές στον πλανήτη, έχει σημάνει συναγερμό σε ειδικούς και κυβερνήσεις εξαιτίας της μεταδοτικότητάς της.
«Η νέα μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και ανησυχώ πολύ. Νομίζω πως είναι σημαντικό να προσέξουμε όλοι. Εάν χρειάζεται ένα lockdown τότε ας γίνει», ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρούτε.
Οι δρόμοι, τα κανάλια, όλα τα καταστήματα εστίασης αλλά και τα ξενοδοχεία είναι κλειστά. Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ολλανδικής κυβέρνησης τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα εορταστούν και φέτος με όριο τα 6 άτομα ανά σπίτι.
Το νέο lockdown έφερε όμως και διαδηλώσεις καθώς χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Χάγης διαμαρτυρόμενη για το νέο «κλείσιμο» της χώρας.
Βρετανία
Στην Βρετανία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν σχεδόν 25.000 νέες μολύνσεις από την Όμικρον. To 60% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη νέα παραλλαγή. Οι ειδικοί εισηγούνται σκληρά μέτρα: αν δεν ληφθούν, η χώρα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη ακόμη και με δυο εκατομμύρια νέες μολύνσεις την ημέρα.
“Η βρετανική κυβέρνηση παρακολουθεί τα τελευταία στοιχεία για την COVID-19 σχεδόν κάθε ώρα και θα κάνει ο,τιδήποτε είναι δυνατό, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.
Η Γερμανία από τη Δευτέρα επιβάλει καραντίνα σε όσους εισέρχονται στη χώρα από τη Βρετανία. Στη Γαλλία, που έχει επιβάλει περιορισμούς τα ταξίδια από τη Βρετανία, και έχει ακυρώσει τις εορταστικές συγκεντρώσεις, άρχισε ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας πέντε ετών και άνω.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ιταλίας εξετάζει νέα μέτρα για την αποφυγή αύξησης των μολύνσεων κατά την περίοδο των διακοπών, ανέφεραν σήμερα οι ιταλικές εφημερίδες.
Έπειτα από συνάντηση με υπουργούς στις 23 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε να επιβάλει στους εμβολιασμένους την υποχρέωση να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για να έχουν πρόσβαση σε πολυσύχναστα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ντίσκο και των γηπέδων, γράφει σήμερα η εφημερίδα Corriere della Sera.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κάλεσε τη χώρα να παραμείνει σε επιφυλακή, καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή Όμικρον και καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 ανθρώπους αυξήθηκε στα 511.
Διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών στην Ευρώπη
Οι οργισμένες αντιδράσεις κατά των περιοριστικών μέτρων, όμως συνεχίζονται. Στη Βιέννη, δεν έλειψε η ένταση σε διαδήλωση κατά του lockdown για τους ανεμβολίαστους. Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών κατά του εμβολιασμού και αστυνομικών σημειώθηκαν και στο Λονδίνο αλλά και στις Βρυξέλλες.